V Plasích na Plzeňsku bude nový most a kruhová křižovatka

Plasy (Plzeňsko) - Největší investiční akci od dokončení barokní přestavby kláštera v roce 1785 začíná město Plasy s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD). Za 160 milionů korun vznikne u národní kulturní památky nový most na silnici mezi Plzní a Mostem, kruhová křižovatka, parkoviště, lávka přes Střelu, přístupové plochy, dvě opravené křižovatky a nová zeleň, uvedl starosta Miloslav Hurt.

Město se 2600 obyvateli připravovalo stavbu sedm let. Nejvíce připomínek měli památkáři a dopravní policie. Po povolení stavby mohly loni Plasy po 50 letech konečně dokončit a schválit územní plán.

Nejdůležitější částí komplexu je most za 60 milionů Kč, které vydá Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI). „Je těsně před havarijním stavem,“ řekl Hurt. Po mostě na hlavním tahu I/27, který spojuje Plzeň se severem Čech, jezdí denně 13 000 vozů, dvojnásobek než před třemi lety. Z nich je více než 1000 těžkých nákladních. Dopravy stále přibývá, protože cesta přes Plasy se stala zkratkou ze Saska do Bavorska na dálnici D5. Podle Hurta doprava poškozuje statiku domů ve městě.

Velmi úzký most z roku 1932 je nebezpečný. Je postaven do zatáčky a má raritní nosník vyčnívající 160 cm nad vozovku. Řidiči tak vidí protijedoucí vůz až na poslední chvíli. Nový most bude hotový do Vánoc 2010, celý komplex na jaře 2011. Po dobu stavby povede objížďka přes provizorní most. Řidičům se trasa prodlouží jen o 150 metrů.

Nové parkoviště pro 60 vozů a autobusů u rybníka nahradí provizorní nezpevněné plochy. Od něj povede lávka přes Střelu, která dovede pěší a cyklisty z parku ke klášteru.