Langer udělil medaile za statečnost

Praha - Ministr vnitra v demisi Ivan Langer a generální ředitel hasičského záchranného sboru Miroslav Štěpán udíleli v Trojském zámku v Praze medaile za statečnost. Za záchranu ženy z hořícího auta ji dostal například Martin Turtak. Hasiči Jiří Hanzl a Jan Krupička ji obdrželi za záchranu tonoucího muže. Dalších 43 lidí obdrželo medaile za spolupráci s hasičským záchranným sborem a za přínos v rozvoji požární ochrany. Dosluhující ministr vnitra obdržel také jedno ocenění. Od šéfa hasičů dostal medaili za přínos pro bezpečnost Česka.

Martin Turtak v březnu zachránil nemohoucí ženu z hořícího automobilu: „Jeli jsme se synem od mých rodičů, syn si všiml hořícího auta. Bez rozmýšlení jsem vyběhl z auta a paní jsem vytáhl. V tu chvíli jsem nad ničím nepřemýšlel.“ Se ženou se podle svých slov spřátelil a každý týden se scházejí.

Ocenění za statečnost dnes převzali také dva profesionální hasiči ze Staré Boleslavi. Jiří Hanzl a Jan Krupička zachránili muže, pod kterým se prolomil led v bývalé pískovně ve Lhotě u Staré Boleslavi. Dokázali zároveň pomoci dvěma kolegům, kteří se při této záchranné akci propadli do vody. „Na takové zásahy člověk raději rychle zapomene. Pro nás je nejdůležitější, že se z toho pán dostal v pořádku a naši dva kluci taky,“ dodal Jan Krupička. Medaili podle svých slov nebere pouze jako svoje ocenění: „Je to vždy zásluha celé směny.“

Statečnost zachránců ocenili Langer i Štěpán. „Jste ochotni udělat něco více, než se od vás ve vaší pozici očekává. Přál bych si, aby vaše činy nebyly až tak výjimečné, aby se staly součástí běžného života,“ řekl Langer.

  • Udílení medailí za statečnost autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/848/84798.jpg
  • Miroslav Štěpán a Ivan Langer autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/848/84795.jpg