Armáda podepsala nákup letadel za miliardy

Praha - Zástupci ministerstva obrany a akciové společnosti Omnipol podepsali dnes na brněnském veletrhu Idet 2009 smlouvu o nákupu taktických transportních letounů Casa 295M. Pořízení čtyř transportních letadel vyráběných konsorciem EADS schválila v dubnu vláda v demisi. Kontrakt s českým zprostředkovatelem v hodnotě 3,577 miliardy korun bude realizován mezi lety 2009 až 2011. Stroje nahradí zastaralé ruské antonovy, které mají krátký dolet a jsou na pokraji životnosti.

Skutečnost, že armáda využívá pro zahraniční obchod českého zprostředkovatele, vychází podle mluvčího ministerstva obrany Andreje Čírtka ze zákona. Je to běžný postup, který zaručuje i právní jistoty, dodal mluvčí. V rámci projektu dojde ke směně pěti vyřazených armádních letounů L-159 za jeden nově vyrobený letoun CASA 295M a k nákupu tří nových letounů stejného typu. Pro výměnu česká armáda připraví tři nepotřebné a dlouhodobě uložené jednomístné bojové letouny L-159 a dva dvoumístné cvičné letouny L-159T. Bude je využívat španělské letectvo.

Součástí obchodu bude logistická podpora a zabezpečení výcviku českého vojenského personálu a doprovodné offsetové programy ve výši sta procent celkové ceny kontraktu bez daně z přidané hodnoty. Taktické transportní letouny CASA 295M významně posílí celkové schopnosti armády, uvedla obrana. Letouny již využívají například Finsko, Polsko či Španělsko.