Fischerův kabinet má za sebou první zasedání

Praha - Hned půl hodiny po svém jmenování do funkce vedl Jan Fischer první jednání nového kabinetu. Nebyla to jenom slavnostní záležitost, ale došlo i na hlasování. Podle Fischera totiž jeho vláda nenastupuje do úřadu za chodu, ale za běhu, takže není možné ztrácet čas. Během odpoledne se tak novopečený premiér rozloučil se svým předchůdcem Mirkem Topolánkem a stačil uvést do funkce zhruba polovinu ministrů. Ti převzali pomyslné klíče od jednotlivých ministrů v demisi.

Jednání bylo poměrně krátké, trvalo přes půl hodiny. Hned v úvodu se seznámili noví ministři s úředníky Strakovy akademie, kde česká vláda sídlí, a každý z nich dostal jednací řád vlády. Poprvé také došlo k hlasování - kabinet rozhodl, že ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová bude zastávat také funkci šéfky legislativní rady vlády, Štefan Fühle bude zároveň ministrem pro evropské záležitosti a Michael Kocáb ministrem pro lidská práva a národnostní menšiny. Novým mluvčím Fischerova kabinetu bude Roman Prorok.

Došlo také na evropskou agendu - Fischer projednal se svými ministry své první zahraniční cesty - chystá se do Bruselu a koncem týdne by měl tradičně navštívit také Slovensko.

Nejbližším úkolem je programové prohlášení

Fischer je přesvědčen, že jeho vláda získá důvěru sněmovny, o niž se chce s programovým prohlášením ucházet v termínu do 30 dnů. Programové prohlášení by mělo dát odpověď i na některé otázky o plánech vlády. Jasné zatím není, jaká bude jeho konkrétní zahraniční politika a jaký bude třeba jeho vztah k zatím neukončenému parlamentnímu projednávání česko-amerických smluv o umístění radarové základny USA v Česku.

Po jmenování svého kabinetu už Fischer potvrdil, že vláda chce se ctí dokončit předsednictví EU, připravit v době ekonomické krize náročný a kvalitní státní rozpočet a chce se také zasadit o klidný a efektivní chod státu. Návrh rozpočtu má být zdrženlivý a střídmý. „Rozmařilost si dovolit nemůžeme,“ uvedl již dříve Fischer. Na důležitost fungujícího a funkčního kabinetu v časech, kdy se ekonomikám nedaří, upozornil při jmenování vlády i Klaus. Věří, že Fischerova taková bude.

Vydáno pod