Bývalý hokejista dostal za nehodu čtyřletou podmínku

Hradec Králové - Okresní soud v Hradci Králové dnes uložil bývalému hokejovému reprezentantovi Ladislavu Lubinovi dva roky vězení s podmíněným čtyřletým odkladem. Muž podle obžaloby vloni na Hradecku zavinil tragickou dopravní nehodu. Před soudem řekl, že se před nehodou věnoval řízení, pouze se na chvíli podíval do zpětných zrcátek. Za ublížení na zdraví z nedbalosti mu hrozilo až pět let vězení. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání. Lubina verdikt soudu přijal.

„Obžalovaný porušil zákonné povinnosti řidiče, a tím způsobil smrt dalšího motoristy,“ řekl při zdůvodnění rozsudku soudce David Schmuck. Polehčujícími okolnostmi při stanovení trestu podle něj bylo, že se Lubina přiznal a dosud nebyl soudně trestán. Poškozeným a pozůstalým musí Lubina zaplatit odškodné několik set tisíc korun.

„Jel jsem v koloně, věnoval jsem se řízení. Díval jsem se do zrcátek a vyletěl nějaký předmět, potom jsem už byl mimo pruh a následoval náraz,“ řekl Lubina. Před soudem uvedl, že ho nehoda zaskočila: „Chtěl jsem skončit se svým životem. To, že jsem zmařil lidský život bylo něco hrozného. Dodnes na to myslím.“

Ladislav Lubina:

„Já bych se chtěl především omluvit všem pozůstalým, strašně mě mrzí, co se stalo. Trest přijímám.“

Soudní znalec Jaroslav Slavík soudu řekl, že na vozidlech nebyla zjištěna
žádná technická závada, která by na nehodu mohla mít vliv. Lubinovo vozidlo podle něj v době nárazu zasahovalo zhruba polovinou do protisměru, což odpovídalo relativně pozvolnému vjetí do protisměru: „Proč však Lubina vjel do protisměru, říci nedokážu.“

Lubina jel v době nehody 80 km/h

Znalecký posudek prokázal, že Lubinův vůz jel v době nehody rychlostí 80 kilometrů v hodině. Nehoda se stala v červenci 2008 u Trotiny na Hradecku. Vůz řízený Lubinou vjel do protisměru, kde se bočně srazil s nákladním vozem a narazil do dalšího osobního vozu. Nákladní vůz vjel do protisměru, kde narazil do dodávky, jejíž řidič i přes pomoc záchranářů podlehl následkům zranění.

Ostatní účastníci tragické srážky vyvázli nezraněni, při havárii vznikla škoda přibližně 900 tisíc korun. Lubina se podle svědků ihned po nehodě zajímal, zda někdo nepotřebuje pomoc, poté ale z místa nehody utekl, později se přihlásil policii ve Dvoře Králové nad Labem. Při výslechu přiznal, že se plně nevěnoval řízení svého vozu. Lubina boural už v minulosti. V roce 2000 narazil v Pardubicích do semaforu. Lékaři mu tehdy naměřili přes dvě promile alkoholu.

Odtah havarovaného auta
Zdroj: ČT24