Lidovečtí poslanci protestují proti sloučení zdravotních pojišťoven

Praha - Lidovečtí poslanci Michaela Šojdrová, Ludvík Hovorka a Jiří Carbol chtějí zamezit sloučení zdravotních pojišťoven Agel a Hutnické zdravotní pojišťovny, zaslali proto dopis ministryni zdravotnictví Daně Juráskové (za ODS), aby fúzi nepovolila. Podle nich by to znamenalo řadu rizik jak pro lidi v Moravskoslezském a Zlínském kraji, tak i pro celé české zdravotnictví. Třinecký podnikatel Tomáš Chrenek, který pojišťovnu Agel založil, chce na poslaneckou akci reagovat žalobou. „Celou věc ihned předáváme právníkům, kteří toto nehorázné prohlášení začnou řešit,“ uvedl Chrenkův mluvčí Tomᚎelazko.

Zdravotní pojišťovnu Agel se zhruba 60 tisíci pojištěnci založil třinecký podnikatel Tomáš Chrenek. O jejím sloučení s Hutnickou zdravotní pojišťovnou rozhodly v polovině dubna správní rady obou pojišťoven. Fúzi nyní musí schválit ministerstva zdravotnictví a financí.    

Lidovečtí poslanci se ale v této souvislosti obávají, že v době ekonomické krize by mohlo vybrané pojistné od pacientů sloužit jako přechodné řešení nedostatku peněz na účtech jiných společností Chrenkova koncernu.  „Prohlášení těchto lidovců je zcela lživé, tendenční a vykazuje jednání, že jsou zkorumpováni lobbistickými skupinami,“ uvedl Želazko.  

Poslanci upozorňují i na politický aspekt případného rozhodnutí o sloučení obou pojišťoven. „Považujeme za zcela nevhodné, aby v krátkém období, kdy má vláda s několikaměsíčním mandátem za úkol především dovést zemi k předčasným volbám, docházelo na základě mezer v zákoně… k zásadním a nevratným změnám systému financování zdravotnictví,“ píšou poslanci v dopise adresovaném Juráskové.    

Skupinu Agel tvoří zdravotní pojišťovna, deset nemocnic a další zdravotnická zařízení a je označována za největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Dana Jurásková
Zdroj: ČT24