Cyklisté mohou v Praze využívat i některé pruhy pro MHD

Praha – O trochu lepší podmínky budou mít nově pražští cyklisté. Budou totiž moci jezdit některými pruhy vyhrazenými pro autobusy veřejné dopravy a taxíky. Jedná se o místa, kde jsou vyhrazené pruhy vpravo a cyklisté by tam jinak museli jezdit uprostřed vozovky. Tato změna je vyznačena jak vodorovným, tak svislým dopravním značením. Informoval o tom městský radní Petr Štěpánek. Podle odhadu společnosti ROPID se jedná přibližně o dva kilometry vyhrazených pruhů. Zájemci je naleznou například na ulicích Vrchlického, Vysočanská a Českobrodská. Pokud budou z vyhrazených pruhů cyklisté přejíždět do přilehlého pruhu, musí jim to řidiči v sousedním pruhu umožnit snížením rychlosti, případně i zastavením.

Podle Štěpánka zatím jde o první etapu, v budoucnu by měly přibýt další. „Společné využití pruhů pro autobusy a cyklisty je léta osvědčenou praxí například v Londýně,“ dodal radní s tím, že řidiči pražského dopravního podniku budou na novou dopravní situaci vyškoleni.

Hlavní město plánuje podle cyklistického koordinátora Pavla Poláka také nové vodorovné značení, které má navigovat cyklisty například tam, kde končí červeně vyhrazené cyklistické pruhy. „Toto značení nevykazuje cyklistu na nějaké místo, ale říká, že tudy by se mu mohlo dobře jet. Motorista zároveň bude vědět, že se v těchto místech může cyklista vyskytovat,“ poznamenal Polák. Tato cyklostopa bude označena dvěma bílými šipkami a siluetou cyklisty.