V Česku se ztrácí stále více dětí

Praha - V České republice každoročně vzrůstá počet pohřešovaných dětí. Policie loni vyhlásila pátrání po 9 274 dětech. Bylo to o 578 více než v roce 2007. Od začátku roku do 18. května policie eviduje celkem 3 631 zmizení a útěků dětí. Teď narůstá hlavně počet dětí, které utíkají z domova a ústavů. Přibývá ale i malých dětí, které unáší jeden z rodičů.

Dokud se děti nenajdou, zůstávají jejich jména a fotografie v evidenci, a to až na 20 let. Po této době se promlčuje vražda, kterou policisté vždy berou jako jednu z možných verzí osudu dítěte. Převážná většina dětí se nakonec najde. Podle policie je úspěšnost vypátrání pohřešovaných dětí 99 procent.

Nikdy nenalezené děti bývají obvykle oběti různých nešťastných náhod mladší 15 let. Policie třeba určité důkazy o osudu dítěte má, nepodaří se jí ale najít tělíčko. Největší procento pohřešovaných tvoří děti umístěné ve výchovných a diagnostických ústavech, které z nich často utíkají opakovaně.

25. květen - Mezinárodní den pohřešovaných dětí

Pomoci při hledání dětí by mohl výstražný systém, jehož zavedení nyní ministerstvo vnitra připravuje. Projekt sice oficiálně začne příští týden, ovšem bez své klíčové součásti - zasílání informací o hledaných dětech pomocí SMS zpráv. S jejich zasíláním totiž částečně nesouhlasí Úřad pro ochranu osobních údajů. Systém má do pátrání po pohřešovaných dětech zapojit veřejnost, a to právě prostřednictvím rozesílaných textových zpráv s popisem hledaného dítěte.

Příští týden uvedenou problematiku připomene Mezinárodní den pohřešovaných dětí, který připadá na 25. května. V tento den v roce 1979 beze stopy zmizel v New Yorku při cestě do školy šestiletý Etan Patz. Evropa si Mezinárodní den pohřešovaných dětí připomíná od roku 1986.