Důvěra občanů v prezidenta klesla

Praha - Důvěra v prezidenta Václava Klause se od minulého měsíce snížila. Podle dnes zveřejněného květnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) mu nyní důvěřuje 61 procent občanů, v dubnu to bylo o čtyři procentní body více. Z vybraných ústavních institucí lidé nejvíce projevují důvěru obecním zastupitelstvům. Naopak nejmenší oblibu si získaly Poslanecká sněmovna a Senát.

Sněmovně a Senátu důvěřuje 19 a 24 procent Čechů. Krajským zastupitelstvům vyjádřilo důvěru 45 procent lidí, zatímco obecním 64 procent. V porovnání s předchozím šetřením se výsledky příliš nezměnily.

Spokojenost se současnou politickou situací vyjádřilo deset procent občanů, což je oproti dubnu o dva procentní body více. Ani spokojena, ani nespokojena se cítí být přibližně pětina obyvatel republiky. Nespokojenost s politickou situací vyjádřilo 63 procent dotázaných. Minulý měsíc jich bylo o tři procentní body více.

Prezidentovi častěji důvěřují mladší lidé s vyšším vzděláním, lidé s dobrou životní úrovní a voliči ODS. Naopak kritičtější vůči němu jsou důchodci, lidé se špatnou životní úrovní a voliči KSČM a ČSSD. Obdobné je to i v případě parlamentu. Také s politickou situací jsou častěji spokojeni ti, kteří považují svou životní úroveň za dobrou, a příznivci ODS. Důchodci, lidé s nižšími příjmy a voliči ČSSD a komunistů jsou pak častěji nespokojeni.