Národní strana bude kvůli volebním spotům žádat zneplatnění voleb

Praha - Nacionalistická Národní strana bude požadovat zneplatnění voleb do Evropského parlamentu, a to kvůli rozhodnutí České televize a Českého rozhlasu nevysílat některé z jejích volebních spotů. Strana se chce po skončení eurovoleb obrátit s tímto požadavkem na soud. Uvedla to předsedkyně strany Petra Edelmannová. Trestní oznámení na vedení televize či rozhlasu prý podávat nebude, protože prý nevěří současnému systému.

Veřejnoprávní rozhlas i televize minulý týden stáhly volební spot strany, ve kterém se střídaly záběry romských rodin s hesly jako Stop černému rasismu, Ne protežování cikánů nebo Nechceme mezi sebou černé rasisty. Jeden z rozhlasových spotů zase obsahoval ukázku, ve které herec Václav Vydra říká: „Víš, jakou nejstrašnější větu ti může říct cikán? Dobré ráno sousede.“ Strana ale v pondělí zašle do televize nový spot, ve kterém „poděkuje řediteli televize za mediální zviditelnění, o kterém se jí ani nezdálo“.

ČT již kvůli klipu podala trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření ze spáchání několika trestných činů. Ke stejnému kroku se chystá i rozhlas. Podle premiéra Jana Fischera byla zveřejněním spotu naplněna skutková podstata trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod či hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení.

Rozhlas neodvysílal také dva volební klipy krajně pravicové Dělnické strany, který obsahuje věty, jako „Odmítáme vládní politiku cikánského rasismu, kdy z našich daní platíme cikány, aby nemuseli pracovat a svůj volný čas věnovali obtěžování slušných lidí.“ Strana poté podala trestní oznámení na ředitele ČRo pro podezření z maření přípravy a průběhu voleb nebo referenda. Její předseda Tomáš Vandas také na dnešek svolal do Prahy protestní shromáždění. Ministr vnitra Martin Pecina uvedl, že navrhne vládě, aby podala k Nejvyššímu správnímu soudu návrh na zákaz činnosti obou stran.

Podle zákona o volbách do Evropského parlamentu mají kandidující politické
strany, hnutí a koalice vyhrazeno v obou veřejnoprávních médiích po 14
hodinách bezplatného vysílacího času. Ten musí rozhlas a televize
kandidujícím subjektům rovnoměrně rozdělit. "Odpovědnost za obsah těchto
pořadů mají politické strany, politická hnutí a koalice," uvádí zákon.
Možnost nevysílat některé volební klipy právní předpis neupravuje.

Návrh na zneplatnění voleb mohou kandidáti podat do deseti dnů po vyhlášení výsledků, pokud si myslí, že byl volební zákon porušen takovým způsobem, který mohl ovlivnit výsledek jejich volby. Zabývá se jimi Nejvyšší správní soud.