ODS odmítla, že by stála za vajíčkovými útoky na Paroubka

Praha - Předseda ODS Mirek Topolánek očekává, že sociální demokraté vyostří v posledních dnech před evropskými volbami kampaň. Současně odmítl, že za vajíčkovými útoky na šéfa ČSSD Jiřího Paroubka stojí ODS. Sociální demokraté podle něj bezdůvodně útoky svádějí na ODS. Podle včerejšího předvolebního průzkumu agentury CVVM by volby vyhráli právě občanští demokraté. Topolánek k průzkumům poznamenal, že je raději opatrný a nepřikládá jim velkou důležitost.

Topolánek i lídr evropské kandidátky ODS Jan Zahradil zdůraznili, že vajíčka a jiné předměty létají na všech politických mítincích. Sociální demokraté podle nich reagují přehnaně až paranoicky. Dnes ČSSD požádala premiéra Jana Fischera o ochranu svých shromáždění. „Je to nezvládnutá záležitost Lidového domu,“ řekl k tomu Topolánek. „Všude na světě sem tam něco přiletí, nebudu to nikdy podporovat, to je všechno, co k tomu můžu říct,“ dodal. Zahradil pak připomněl, že byl sám nedávno na předvolebním mítinku napaden agresivním opilcem, zpacifikoval ho prý sám. „Nejsem paranoik, abych řekl, že to je člen místní buňky ČSSD. Doporučoval bych, aby se chovali stejně,“ dodal Zahradil.

Reakcí na klesající preference ČSSD bude podle jejího hlavního konkurenta „nějaká protiakce“. „Jestli kluci Kočkovi, nevím,“ poznamenal Topolánek, čímž odkázal na spojení ČSSD s provozovatelem Matějské pouti Václavem Kočkou, které se před volbami v roce 2006 stalo námětem takzvané Kubiceho zprávy o prorůstání zločinu do politiky.

První místopředseda ODS David Vodrážka dnes v pořadu ČT24 Interview uvedl, že za úspěch by považoval, pokud čeští občané do Evropského parlamentu zvolí 5 a více kandidátů jeho strany.

Topolánek si pochvaloval současnou kampaň ODS - Modrý tým a Městečko Řešení. Do Modrého týmu vstoupilo přes 1 730 dobrovolníků, kteří sympatizují s ODS a chtějí jí pomoci s kampaní. Osvědčila se prý i kontaktní kampaň Městečko Řešení. Podle Topolánka v rámci ní navštívila ODS 135 obcí, kde rozdávala volební program. „Můj pocit je, že lidi zajímají volby o něco více než před pěti lety,“ komentoval to. Topolánek i Zahradil také prohlásili, že ODS je jediná strana, která jde do eurovoleb s nějakým programem. Dnes představili čtyři motivy, které se objeví na billboardech a v médiích. Mají burcovat proti zadluženosti, nezaměstnanosti, ostudě v zahraničí a chaosu ve zdravotnictví. Kampaň největšího rivala ČSSD pak označili za podvodnou, lživou a založenou jen na osobních útocích.

Topolánek nechce předjímat, jestli dá ODS vládě důvěru 

Šéf dolní komory Miloslav Vlček (ČSSD) se dnes dohodl s premiérem Janem Fischerem, že hlasování o důvěře jeho úřednickému kabinetu proběhne v neděli 7. června. „Termín je to výborný,“ komentoval Topolánek fakt, že hlasovat se bude o víkendu. O tom, zda ODS jednotně vysloví vládě důvěru, mluvit nechtěl. Nejprve musí všichni zákonodárci dostat text programového prohlášení. Jeho obsah zatím není známý. „Základní premisy jsou v něm naplněny, není tam nic, co by překračovalo rámec období, není tam nic, co by nám bránilo případně vyslovit důvěru vládě, ale to bych předjímal. Politicky je to natolik bezbarvé, že by to nemělo vadit žádnému politickému subjektu ve sněmovně,“ zakončil Topolánek.

Hlasování ve sněmovně o novele zákona o daních z příjmů
Zdroj: ČT24
Vydáno pod