Vídeňské Jižní nádraží bude v prosinci uzavřeno

Vídeň – Vídeňské Jižní nádraží, kde dnes končí i většina mezistátních vlaků z Česka, bude letos v prosinci uzavřeno. Provoz této železniční stanice, má být ukončen v souvislosti se stavbou nového hlavního nádraží. S novým jízdním řádem, který začne platit letos 13. prosince, budou dálkové vlaky z Jižního nádraží přesměrovány do stanic Meidling a Západní nádraží. Regionální vlaky, které projíždějí po trati jižně od centra Vídně do východní části železniční stanice, budou stavět v provizorní stanici Ostbahnhof, která vznikne nedaleko dnešního Jižního nádraží. Informovaly o tom Rakouské spolkové dráhy (ÖBB).

Od léta bude provoz Jižního nádraží omezen, s komplikacemi budou muset počítat především cestující, kteří přijedou na východní část této železniční stanice, a také lidé vystupující z městských vlaků S.

Kvůli stavbě nového hlavního nádraží, které Vídni chybí, podobně jako donedávna Berlínu, budou muset cestující počítat s omezeními až do prosince 2012.

Jižní nádraží je dnes největší ze tří vídeňských koncových nádraží a jezdí na něj mezistátní vlaky z Česka, Slovenska, Maďarska či Slovinska. Vystupují tam také cestující přijíždějící po Jižní dráze vnitrostátními dálkovými vlaky například ze Štýrského Hradce nebo Villachu.

Stanice vznikla v roce 1874, na jeho místě ovšem stálo nádraží pojmenované Gloggnitzské již dříve. Dnešní podoba stanice je ovšem z 50. let 20. století, otevřeno bylo v roce 1961. Začleněno do něj bylo i někdejší Východní nádraží. K jediné nádražní budově tak míří hned dvě různě nasměrované řady nástupišť, které jsou spojeny odstavným kolejištěm.