Kvůli krizi nebude na obchvatu Brna-Tuřan cyklostezka

Brno – Cyklisté se nemohou těšit na zvláštní pruh na plánovaném obchvatu brněnské městské části Tuřany. Důvodem má být ekonomická krize a z ní plynoucí nedostatek financí na stavbu dvoukilometrové silnice, která bude bez cyklostezky levnější. Řekl to primátorův náměstek Martin Ander. Odborníci ovšem prověří, zda by nešlo vést stezku centrem Tuřan. Podle starosty Tuřan Miroslava Dorazila má stavba platné územní rozhodnutí a hotova je také dokumentace pro stavební povolení. O to zatím nikdo nepožádal. Podle vedení Brna by stavbu měl platit kraj. Obchvat se po svém dokončení totiž začlení do krajské sítě silnic druhých tříd.

Podle Andera k rozhodnutím přiměl radu rozpočet stavby. Silnice má přijít zhruba na 250 milionů korun a cyklistický pruh by ji o desítky milionů korun prodražil. „Konzultovali jsme to i se zpracovatelem generelu cyklistické dopravy, který řekl, že investice by nebyla efektivní. Pro cyklodopravu je lepší, když vede obcí než po obchvatu spolu s tranzitní dopravou,“ uvedl náměstek.

Obyvatelé Tuřan čekají na stavbu obchvatu již dlouho. Životní prostředí v městské části totiž zhoršuje silnice z Brna na Hodonín, která vede jejím středem. Lidem tak denně projíždějí pod okny tisíce aut včetně kamionů a těžkých nákladních vozů. „Je to čím dál horší, žádný úbytek aut nepozorujeme,“ řekl Dorazil.

Podle studie, kterou už dřív schválili městští radní, by se obchvat měl postavit do roku 2010. Termín je ale podle starosty nereálný.