Redaktorka romského vysílání ČRo požádala o azyl v Kanadě

Praha - Vedoucí redaktorka romského vysílání Českého rozhlasu Anna Poláková požádala s celou svou rodinou o azyl v Kanadě. Její rodina prý v poslední době čelila nevybíravým útokům a také se jí nelíbila radikalizace společnosti. S prací v rádiu žádost o azyl nesouvisí, napsala v mailu vedení rádia Poláková. Obětí útoků prý nebyla sama Poláková, ale její syn; manžel redaktorky byl zase údajně vydírán.

K emigraci do Kanady Romy vyzývají někteří romští aktivisté. Od letošního ledna do března požádalo v Kanadě o azyl kvůli údajné diskriminaci 653 českých občanů. Kanadský premiér Stephen Harper v květnu v Praze naznačil, že by jeho země mohla obnovit pro ČR vízovou povinnost, pokud nenastane zlepšení.

Podle posledních dostupných údajů za první letošní čtvrtletí požádalo v Kanadě o azyl 653 českých občanů. Jsou to více než dvě třetiny žadatelů za celý loňský rok, kdy jich bylo 861. Během prvních tří měsíců letošního roku uspělo s žádostí 34 Čechů. Celkem Kanada za letošek a minulý rok udělila azyl 118 českým občanům, uvedlo již dříve velvyslanectví.

Letos už dva žhářské útoky na romské rodiny 

Zpravodajský server Novinky.cz uvedl, že až do dneška přibližně celý týden v prostorách mezinárodního letiště v Torontu přebývala asi třicetičlenná skupina českých Romů. Letištní budovu opustili dnes. Podle kanadského listu The National Post odjeli do města Hamilton, kde žije třítisícová romská komunita, uvedl server.

Romští aktivisté poukazují na rostoucí počet útoků na romské rodiny. V květnu neznámí pachatelé ve Zdibech u Prahy zaútočili na dům obydlený romskou rodinou. Hodili na něj dvě zápalné láhve. Nikomu se však nic nestalo a požár byl včas uhašen. Podobný útok se stal v dubnu ve Vítkově na Opavsku. Do domu tehdy vletěly tři zápalné láhve, při požáru byli popáleni dvouletá dívka a její rodiče. Děvčátko je stále ve vážném stavu v nemocnici. Pachatele policie zatím nevypátrala, dosud není ani zřejmé, zda měl tento útok rasový motiv.