Na mítinku ODS v Praze vystoupili společně rivalové Topolánek a Bém

Praha - Loni v prosinci spolu nemilosrdně bojovali o funkci předsedy Občanské demokratické strany, dnes vítěz Mirek Topolánek a po něm i jeho poražený vyzyvatel a pražský primátor Pavel Bém z jednoho pódia žádali Pražany, aby v blížících se volbách do Evropského parlamentu přišli volit a hlasovali pro jejich stranu. Předvolební agitaci ODS na Václavském náměstí, kde se na pódiu střídali řečníci a zpěváci populární hudby, sledovalo několik stovek lidí.

„Rád bych vás vyzval, abyste k volbám přišli a hodili lístky do uren. Je to lepší, než házet něco jiného,“ poznamenal na Václavském náměstí předseda ODS Topolánek v narážce na kampaň, kdy lidé na výraz nesouhlasu házeli vajíčka po šéfovi konkurenční ČSSD Jiřím Paroubkovi. Ten ODS obviňuje, že provokační akce organizuje, občanští demokraté to odmítají.

Topolánek dnes také zdůrazňoval, že víkendové volby do europarlamentu a především nyní vrcholící předvolební kampaň souvisí s říjnovými předčasnými volbami do Poslanecké sněmovny. „Potřebujeme vyhrát teď i na podzim,“ zdůraznil předseda ODS před tím, než se vrátil do modrého stanu, kde občanům podepisoval svou knihu Sto dní v čele Evropy. Mezi pořadateli slibovanou „plejádou hvězd“ byli například zpěváci Helena Zeťová či Sámer Issa.

Okolí Václavského náměstí však dnes nabízelo i alternativu k ODS. Jen pár desítek metrů od pódia občanských demokratů vyhrával na kytaru Martin Maxa své písničky ve stánku KSČM. Na nedalekém náměstí Republiky voličům svůj program nabízeli kandidáti Strany zelených a americké jeepy s modelem radaru protiraketové obrany uprostřed Václavského náměstí propagovaly kandidaturu dřívějšího blízkého spojence zelených, senátora Jaromíra Štětiny, kterého do eurovoleb vysílá hnutí Starostové a nezávislí.