Korupční skandál ministerstva obrany má další obviněné

Praha - Řady obviněných v dosud nejrozsáhlejší korupční kauze na ministerstvu obrany rozšířili další tři lidé. Vyšetřovací spis, který se týká většinou stavebních zakázek za tři sta milionů korun, jich po třech letech vyšetřování čítá již celkem 54. Protikorupční policie předpokládá, že číslo může být konečné a vyšetřování by chtěla předat soudu ještě do konce roku.

„V tuto chvíli je obviněných padesát čtyři. Zatím další obviněné neočekáváme, protože nám na to důkazy neukázaly,“ řekl ČT mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. Pokud by se před soud dostalo všech 54 lidí, byl by to zřejmě nejrozsáhlejší korupční skandál ve státní správě. Zhruba v polovině případů jde o zaměstnance ministerstva obrany, včetně ředitele majetkové sekce, kteří v rezortu působili v letech 2005 až 2006, kdy byl ministrem Karel Kühnl.

Mluvčí ministerstva Jan Pejšek tvrdí, že rozsáhlejší zakázky jsou v současnosti pod mnohem větší kontrolou, než byly dříve. Podle kritiků jde ale při změně v zadávání tendrů jen o kosmetické změny, kterými ministerstvo nic neřeší. „V současné době neexistuje nic, co by nastavovalo pravidla pro to, jakým způsobem mají být objekty modernizovány,“ řekl ČT odborník na zbraňové systémy Jaroslav Štefec.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Podezření z korupce vyšetřovala policie v rezortu obrany už mnohokrát, třeba v případě padáků, stíhaček, ostrahy nebo úprav letišť. Ve větších kauzách ale zatím nebyl nikdo odsouzen.