(Ne)zvratné osudy potrvají nejméně rok

Praha – Ministerstvo dopravy rozjíždí další kampaň proti riskování na silnicích. Projekt (Ne)zvratné osudy má za sebou pilotní fázi a úřad Gustáva Slamečky ho chce udržet nejméně rok. Jeho cílem je oslovit nejmladší generaci řidičů. Se studenty na středních školách budou diskutovat přímí účastníci dopravních nehod včetně viníků. (Ne)zvratné osudy rozšířily probíhající kampaň Nemyslíš – zaplatíš. Rozpočet nového projektu podle organizátorů nepřesáhne dva miliony korun.

Jedním z lidí, kteří chodí v rámci (Ne)zvratných osudů, je Jan Hamr. Před pěti lety byl označen za viníka dopravní nehody – když se pokoušel předjet kamion, zemřeli v protijedoucím autě dva lidé. Byl označen za viníka a byl potrestán podmínečným vězením – soud přihlédl k tomu, že oběti nehody jely před srážkou ve špatně osvětleném autě a nepřipoutaní. Dnes vyzývá mladé lidi, aby byli při řízení opatrní a zdrženliví – aby nakonec také někoho nezabili.

„Snažíme se různými způsoby působit na veřejnost. Toto je jeden ze způsobů – trochu netradičnější,“ řekl k projektu (Ne)zvratné osudy ministr dopravy Gustáv Slamečka. Děti a mladí lidé se budou o nehodách dozvídat zatím na letních táborech, do škol se (Ne)zvratné osudy dostanou v září.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Besedy s účastníky nehod budou pro studenty povinné. Nepůjde přitom o anonymní debaty ve velkých sálech. Studenti se naopak rozdělí do malých skupin po nejvýše osmi lidech. Vznikne tak intimnější prostředí pro rozhovor, řekla novinářům hlavní koordinátorka projektu Veronika Dlouhá.

K tomu, aby projekt úspěšně probíhal, chybí ovšem organizátorům více lidí ochotných ke spolupráci. O svých zkušenostech je se studenty ochotno mluvit pouze osm účastníků dopravních nehod. „Těch osudů – tedy lidí, kteří by byli ochotni přijít mezi studenty a vyprávět o svém zážitku s dopravní nehodou – je v současné době velmi málo,“ uvedla Veronika Dlouhá.