Lidovecké otázky na Fischera: Nezaměstnanost, privatizace a rozpočty obcí

Praha - Lidovci na večerním jednání svého celostátního výboru stanovili témata, která jim chybějí v programovém prohlášení vlády. Odpovědi na konkrétní otázky budou chtít od premiéra Jana Fischera ještě před nedělním hlasováním o důvěře. Teprve pak se rozhodnou, jestli jeho kabinet podpoří. Pokud však ODS a ČSSD Fischera podpoří, nebude mít lidovecké rozhodnutí zásadní vliv.

Svoboda na brífinku oznámil, že třemi klíčovými okruhy jsou pro lidovce nezaměstnanost, dopady hospodářské krize na rozpočty obcí a privatizace. Vláda by neměla dělat nic nevratného, což jsou například privatizace, které by pak následující politická vláda jen obtížně rušila, pokud by s nimi nesouhlasila.

Konkrétní otázky ze zmíněných tří oblastí lidovečtí poslanci řeknou až na jednání ve sněmovně. Poté, co jim je Jan Fischer zodpoví, vezmou si pauzu na jednání předsednictva a doporučí poslancům, zda mají úřednickou vládu podpořit. To znamená, že rozhodnutí nebude známé až do posledního okamžiku. Pokud však ODS i ČSSD Fischerovu vládu podpoří, jak už dříve naznačily, nebudou mít lidovecké hlasy rozhodující vliv.

Vstup Jany Čermákové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod