Klaus: Nejde o polovolby, ale o čtvrtvolby

Rosice (Brno) - Občané podle prezidenta Václava Klause nedoceňují obrovský význam evropských institucí. Reagoval tak na nízkou volební účast u uplynulých eurovoleb, k nimž přišlo jen asi osmadvacet procent českých voličů. Prezident doufal, že účast bude vyšší. Nakonec byla tak nízká, že hlasování do Evropského parlamentu označil za čtvrtvolby. Výsledky voleb prý Klause nepřekvapily. Přitom sám Klaus ještě začátkem června tvrdil, že volby do europarlamentu jsou zbytečné, protože podle něj jde jen o polovolby. Lepší by proto bylo, kdyby do unijních institucí neposílali zástupce voliči, ale národní parlamenty.

„Je evidentní, že se prosadily standardní politické etablované strany a že pokusy několika desítek malých seskupení, obvykle shromážděných kolem jedné nebo dvou osob, nemají šanci,“ prohlásil prezident. V pohoření malých stran v eurovolbách spatřuje jasný návod do dalších voleb. Skutečnost, že eurovolby vyhrála s výrazným předstihem ODS, zatímco o nedávných krajských volbách slavila triumf ČSSD, označil prezident za vyvažování voličů.

„Většinou voliči vyvažují, takže když jednou potrestají jednu stranu, tak podruhé jí chtějí přidat,“ prohlásil Klaus. Volby podle prezidenta také ukázaly, že vyrovnanost sil pravice a levice je konstantou české politiky. Jestliže v posledních sněmovních volbách skončilo rozdělení sil pravice a levice v mandátech 100 na 100, nyní je to podle Klause 11 na 11.

Neúspěch Strany zelených nechtěl Klaus komentovat

Neúspěch Strany zelených nechtěl Klaus komentovat s tím, že by to mohlo být z jeho strany považováno za škodolibost, kterou si odpustí. K propadu euroskeptického uskupení Libertas prohlásil, že pro voliče představovali „neznámé slovo, neznámou zkratku“. S Libertas je přitom kritik EU Klaus často spojován. Za Libertas.cz kandidoval například bývalý člen poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý a někdejší ředitel Novy Vladimír Železný. Podle prezidenta přesto nelze mluvit o neúspěchu euroskeptických stran, ale o neúspěchu rychle utvořených politických uskupení, které neměly dostatečnou politickou sílu a neuměly se spojit navzájem.

Kromě voleb dnes Klaus v Brně komentoval i nedělní vyslovení důvěry nové
vládě Jana Fischera. Ocenil, že v ČR vládne kabinet s důvěrou Poslanecké
sněmovny, a řekl, že po dvou a půl měsíci „takové zvláštní mezisituace“ to
bylo zapotřebí. Po návratu z Jihomoravského kraje se chce s premiérem Fischerem sejít. Schůzku si naplánovali na čtvrtečních 11:00 na Pražský hrad.