Pochod proti rakovině vynesl devět milionů, dostanou je pacientky

Praha - Výnos letošního pražského pochodu proti rakovině prsu, devět milionů korun, dostanou organizace, které pomáhají pacientkám s touto zhoubnou nemocí. Aliance žen s rakovinou prsu obdrží 7,3 milionu, sdružení Mamma Help, které provozuje bezplatnou linku proti rakovině prsu, získá 950.000 korun a dalších 750.000 převezme Asociace mamodiagnostiků na vyhodnocování screeningových dat.

I přes nepřízeň počasí přišlo na sobotní pochod Prahou přes 7 000 lidí. Vstupenkou bylo tričko za 300 korun. O koupi trička, hrošíka jako symbolu letošního ročníku a dalších produktů propagujících boj proti rakovině prsu byl obrovský zájem - jen na startu nakoupili účastníci trička a další předměty za více než milion korun.

Ročně v Česku onemocní rakovinou prsu kolem 6 000 žen, 2 000 zemřou. Pochodem proti rakovině prsu se Česko připojilo k více než 50 zemím, kde se pochody v sobotu rovněž konaly.

Speciální pozdrav z Ameriky poslala pražskému pochodu hollywoodská herečka Reese Witherspoonová, čestná předsedkyně nadace, která tyto akce proti rakovině prsu celosvětově zastřešuje. Publikum rovněž přišly pozdravit ženy, které mají s touto nemocí osobní zkušenost. Jako symbol naděje byla vypuštěna tisícovka růžových balonků.

Zdravotní pojišťovny v Česku hradí screeningové vyšetření ženám od 45 do 69 let jednou za dva roky. Ve screeningu se zjistí tři čtvrtiny nádorů v počátečním stadiu, kdy se dá nemoc vyléčit. Na screening ale chodí jen kolem 50 procent českých žen, cílem je dosáhnout až 80procentní účasti. Do screeningu by nově měly být zahrnuty i ženy nad 70 let věku. Dosud jim hradily vyšetření některé pojišťovny z preventivních fondů. S krizí musejí prevenci omezovat. Ministerstvo zdravotnictví připravuje vyhlášku, která hranici 69 let pro screening zruší. Měla by vyjít na podzim, pak budou mít od pojišťovny toto vyšetření hrazené i ženy od 70 let výše.

Lékařka obsluhující mamograf, přístroj na vyšetření prsů
Zdroj: ČT24