ČSSD v eurovolbách uspěla, ale ne tak, jak chtěla

Praha - Sociální demokraté získali ve volbách do Evropského parlamentu (EP) sedm mandátů, oproti minulým volbám si tak polepšili o pět křesel. Nicméně ČSSD porazil její rival, ODS, která získala celkem 9 mandátů. "Náš výsledek v těchto volbách je možno pokládat za úspěch," komentoval to na tiskové konferenci novopečený europoslanec Jiří Havel, jednička sociálnědemokratické kandidátky, který poděkoval voličům za několik desítek tisíc preferenčních hlasů. Havel už tento týden odjíždí do Bruselu.

Zisk z letošních voleb - dva europoslanci obhájili mandát, pět nových ho získalo, z toho dvě ženy. Proč sociální demokracie nedokázala porazit ODS? Příčinu vidí v tom, že pro voliče ČSSD nejsou volby do EP důležité a leckdy o nich ani nemají povědomí. „Úspěch ODS je relativní,“ řekl volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík. „Voličské jádro ODS považuje volit do všech typů voleb za svoji povinnost,“ nabídl vysvětlení úspěchu - neúspěchu Tvrdík s tím, že ODS také nahrává tradičně vysoká voličská účast v Praze. Připustil také, že díky výsledkům je ODS znovu ve hře před podzimními předčasnými parlamentními volbami.  

Havel se v EP hodlá zaměřit na čerpání peněz z evropských fondů, neboť podle něj Česko v tomto směru zatím pokulhává, a zároveň pracovat na vyřešení současné hospodářské krize. ČSSD se totiž domnívá, že krizi je třeba řešit z evropské úrovně, nikoliv národní. Havel už má proto naplánovanou schůzku s premiérem Janem Fischerem.

Brífink ČSSD (zdroj: ČT24)

Předčasné volby: více mítinků, inovace protikrizového programu 

Do podzimních předčasných voleb do Poslanecké sněmovny si dali sociální demokraté za cíl zmobilizovat a zvýšit svoje voličské jádro. Toho chtějí dosáhnout větším množstvím mítinků. Za 14 dní také hodlají představit změnu svého protikrizového programu, protože přibývá nezaměstnaných a ohrožených podniků, a také představit veřejnosti takzvané oranžové knihy, které jsou zaměřeny na různé oblasti. První se týká zahraniční politiky.

Havel & Tvrdík:

„Neměli jsme jinou možnost (o tom, že iniciovali vyslovení nedůvěry vládě Mirka Topolánka), potřebovali jsme prosadit Lisabon a zdálo se, že nám to uniká, byla to oběť, která za to stála.“

„Paroubek je teď třetím nejpopulárnějším politikem v zemi, více než Mirek Topolánek.“