Osud státních maturit je opět nejistý, ODS i ČSSD chtějí odklad

Praha - Státní maturity, které by se měly konat už příští školní rok, jsou ohroženy. Poslanec za ODS Walter Bartoš chce sněmovně ještě dnes nebo ve středu předložit návrh zákona o jejich odkladu. "Každopádně to podáme jako návrh zákona ve zrychleném čtení a klidně svoláme i mimořádnou schůzi," dodal Bartoš. Podle něj nejsou dobře připraveny. Podobný názor panuje i ve druhé nejsilnější straně. Předseda sociálnědemokratického klubu Bohuslav Sobotka dnes uvedl, že také ČSSD uvažuje o odložení státních maturit, a to o dva roky. Ministerstvo školství přitom trvá na tom, že maturity jsou dobře připraveny a počítá s jejich spuštěním, a ministryně Miroslava Kopicová považuje jejich posun za nezodpovědný.

Podle Bartoše stojí v cestě odstartování nové formy státních maturit pro příští rok 2 důvody: nedostatečné zabezpečení logistických potřeb pro organizování maturit a také špatná komunikace s veřejností i vysokými školami. Ty by novými maturitami v budoucnu mohly kompletně nahradit příjimací řízení.  

Za poslední tři roky se podle Sobotky neudělalo nic pro to, aby byli mladí lidé seznámeni s novým maturitním systémem, aby mohl být projekt realizován bez velkých stresů: „Klub o tom bude ještě debatovat, ale objevují se stále silnější názory, že by měl být projekt odložen zhruba o dva roky.“ Sobotka má podle svých slov signály, že přípravu státních maturit zanedbal bývalý ministr školství Ondřej Liška (SZ).

Studenti chystají na 17. nebo 19. června demonstraci

Jednotná maturita by měla srovnat úroveň středních škol. V současnosti je podle ministerstva možné, že trojkař z jedné školy může mít stejné znalosti jako jedničkář na jiné škole. Studenti, kterých se nové zkoušky z dospělosti týkají, se změny obávají. Letošní třeťáci prý dosud pořádně nevědí, z čeho budou za rok maturitu vlastně skládat. Na sociální síti Facebook se proto sdružují do skupin proti státní maturitě, podepisují petice a chystají demonstraci. Účast na ni zatím ve virtuální skupině přislíbily desetitisíce lidí. Konat by se měla nejspíš 17. nebo 19. června.

Žáci
Zdroj: ČT24