Skoro sedm set Čechů si odpykává tresty v zahraničních věznicích

Praha - Česká diplomacie eviduje po světě k loňskému prosinci celkem 689 Čechů ve vazbě a ve vězení. 75 z nich si odpykává tresty kvůli drogám - případy pašování narkotik jsou stále častější. Oproti předchozím letem, kdy bylo například v roce 2007 v zahraničních věznicích víc než tisíc Čechů, došlo k určitému poklesu. Nejvíce Čechů za mřížemi je v Rakousku, pak ve Španělsku, Německu a USA.

Podle ministra zahraničí Jana Kohouta jsou počty zadržených lidí alarmující. „Každoročně se snažíme občany varovat před tím, aby neporušovali zákony země, do které jedou. Je třeba se tam chovat jako host,“ řekl Kohout, který také varoval speciálně před snahou některých Čechů pašovat drogy. „Podmínky vazeb a vězení hlavně mimo Evropu jsou výrazně odlišné,“ připomněl.

Češi za zahraničními mřížemi

Rakousko - 156
Španělsko - 91
Německo - 77
USA - 75

Počet Čechů, které ve světě zadrží policie nebo jsou vězněni, v posledních letech stoupal. Zatímco v roce 2005 to bylo 869 lidí, o rok později 999 a v roce 2007 už 1093 Čechů. Tato čísla však vypovídají jen o počtu zadržených či vězněných, které eviduje české ministerstvo zahraničí. Statistika tak může být mnohem vyšší, protože ne o všech případech se čeští konzulové dozvědí. Podle odhadu MZV z roku 2004 může být skutečný počet i více než pětkrát vyšší.

Smrt v cizině našlo loni 432 Čechů 

Ministerstvo také zveřejnilo počty Čechů, kteří loni nalezli v cizině smrt. V roce 2008 se cestování stalo osudným pro 432 lidí, což je o 62 méně než předloni. Přibylo naopak hospitalizovaných Čechů, loni v nemocnici podle statistik skončilo 422 lidí. Od roku 2004, kdy jich bylo 236, je toto číslo nejvyšší. Ministerstvo tyto údaje zveřejnilo před začátkem hlavní turistické sezony. Už tradičně je pro Čechy nejoblíbenější destinací Chorvatsko, které loni navštívilo přes šest set tisíc Čechů, kteří se podíleli na 134 dopravních nehodách. 25 Čechů tam zemřelo, hlavně při autonehodách a potápění. Proto budou stejně loni v této destinaci působit i čeští policisté.