Ředitelé středních škol stále neví, kolik studentů k nim v září nastoupí

Praha - Na střední školy v těchto dnech putují zápisové lístky, kterými budoucí studenti stvrzují, že od září opravdu nastoupí. Nervozita některých ředitelů ale s došlou poštou neopadá. Říkají, že do prázdnin nebudou vědět, s kolika žáky mají počítat. Žáci si totiž zápisové lístky postupně berou zpět, každý z nich má totiž právo jednou své rozhodnutí změnit a potvrdit studium na jiné škole. Dokonce i mluvčí ministerstva školství přiznává, že nový systém přináší administrativní a finanční zátěž a má víc nevýhod než výhod.

Třeba na Střední odbornou školu stavební a zahradnickou se hlásilo přes 700 studentů a 470 pak odevzdalo zápisový lístek. Jenže jen v tomto týdnu se na tuto školu obrátilo asi 10 dětí s tím, že budou studovat jinde. Naopak potvrzení dodali jen čtyři. A podobně to vypadá i na dalších učilištích, gymnáziích nebo odborných školách. Podle poslední vyhlášky se od letošního roku mohou žáci hlásit až na 3 střední školy zároveň.

Jasno o počtu studentů tak budou mít ředitelé škol zřejmě až v srpnu. Ty školy, které mají tradičně přebytek studentů, jich tak letos přijali víc, než původně plánovaly. „Rozhodnutí o přijetí jsme rovnou rozeslali většímu počtu dětí, na čtyřleté studium nám odmítlo asi 20 procent dětí a na osmileté 15 procent,“ uvedl ředitel Gymnázia Jana Kepllera Jiří Růžička. Stejná nejistota na mnohých středních školách se dá očekávat i příští rok. Žáci totiž budou opět podávat tři přihlášky.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod