Policisté v Mostě zadrželi 15 pravicových extremistů

Most - Policisté v Mostě zadrželi 15 účastníků pochodu pravicových radikálů protestujících proti nedávnému policejnímu zásahu proti extremistům. 14 z nich je podezřelých z přestupku, jeden z trestného činu. Mezi zadrženými je i místopředseda Dělnické strany Petr Kotáb. Při svém zadržení zkolaboval, policisté k němu přivolali sanitku. Kotáb měl oblečenou reflexní vestu a byl označen jako novinář. Tvrdil o sobě, že je redaktor Dělnických listů.

Muže zadrženého kvůli trestnému činu policie podezřívá z propagace nacismu - měl na oblečení nacistické výšivky. Jednoho z protestujících policie podezřívá z přestupku proti občanskému soužití, a to v souvislosti s hesly, která provolával. Zbývající se prý dopustili přestupku, když neuposlechli výzvy veřejného činitele. Zatčení jsou na služebně, policisté je vyslechnou a nejspíše ještě dnes propustí.

Pochod začal na mosteckém nádraží. Asi po 50 metrech padesátičlennou skupinu obklíčili policejní těžkooděnci. Zástupce magistrátu protestující vyzval, aby se rozešli, protože jejich akce není ohlášená. Extremisté se poté rozdělili na malé skupinky, které se postupně scházely a rozcházely na několika místech města. Policistům po asi dvou hodinách došla trpělivost a proti skupině extremistů zasáhli.

Akce extremistů se dnes konaly také v Písku a Plzni, v sobotu pak v dalších čtyřech městech. Většinou se sešly maximálně desítky demonstrantů a shromáždění se odehrála bez incidentů. V Plzni policie jednoho muže předvedla kvůli podání vysvětlení ohledně symbolu na oblečení, v sobotu ve Zlíně po potyčce extremistů a anarchistů zadržela policie tři muže.