Na stavbu R55 jsou peníze, ale zastavili ji chránění ptáci

Otrokovice – Stavba rychlostní silnice R55 se připravuje již dvě desetiletí. Na spojnici Otrokovic s Břeclaví je dost peněz, proti nejsou starostové ani místní. Přesto se nestaví. Komunikace má procházet chráněnou ptačí oblastí. Ačkoli ministerstvo životního prostředí vymyslelo technické řešení problému a správa CHKO a zlínský i jihomoravský úřad udělily stavbě výjimku, trasa R55 se nelíbí ekologickým aktivistům. Ti se proti novému územnímu rozhodnutí odvolali a úředníci tak výjimku musí projednávat znovu. Lidem žijícím ve dvaceti obcích podél stávající silnice I/55 se zatím kvůli projíždějícím kamionům rozpadají domy a sami říkají, že v nich spíše živoří, než žijí.

V chráněné ptačí oblasti Bzenecká Doubrava žijí lelci a skřivani. Podle ekologů by tito vzácní živočichové po otevření silnice R55 z oblasti zmizeli. Ministerstvo životního prostředí navrhlo technické řešení. „Umožní překrytí simulující písky, které tam jsou, a jsou biotopem pro ptáky. V opačném případě by došlo k rozbití integrity ptačí oblasti,“ popsal ministerské řešení náměstek František Pelc.

Někteří místní obyvatelé se problémem s chráněnou ptačí oblastí vůbec nechtějí zabývat – vyřeší se prý sám. „Lelek kozodoj, co tam má být, se odstěhuje tam, kde bude potřeba – tak jako se odstěhovala koliha kvůli Strážnici,“ řekl starosta Moravského Písku Jan Tihlařík.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Řešení je ovšem po odvolání aktivistů proti územnímu rozhodnutí v nedohlednu. Podle Zdeňky Purďjakové z Ředitelství silnic a dálnic je navíc kvůli sporům s ochránci přírody blokována celá řada staveb mezi Napajedly a Rohatcem.

Jihomoravský a zlínský hejtman podle společné deklarace, kterou podepsali ve Starém Městě, zesílí tlak na místa, kde se silnice spojující sever a jih Moravy zastavila.