Úřady zatím nemají jasno, kolik politiků dostane vakcínu proti prasečí chřipce

Praha - Představitelé ministerstev vnitra a zdravotnictví se zatím neshodují v tom, kolik politiků dostane volně neprodejnou vakcínu proti tzv. prasečí chřipce. Vize ministerstva vnitra a Hasičského záchranného sboru je taková, že by měli být očkováni všichni vrcholní politici včetně celého parlamentu a vlády, ministerstvo zdravotnictví o tak velkém rozsahu však neuvažuje. V ČR je hlášeno 237 případů této infekce. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Ministerstvo zdravotnictví chce očkovat hlavně krizový štáb

„Myslím, že ta idea je, aby byl očkovaný celý parlament a celá vláda, a to i na krajské úrovni a místní úrovni,“ řekl prý nejmenovaný zdroj z ministerstva vnitra. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň s tím ale nesouhlasí. „O tom, že dáme vakcínu všem politikům, rozhodně neuvažujeme,“ řekl a dodal: „My doporučíme, aby byli očkováni pouze ti, kteří jsou součástí krizového štábu. Tedy jen premiér, ministr obrany, vnitra, zdravotnictví a zahraničí.“

Ostatní ministrům a poslancům doporučuje ministryně zdravotnictví Dana Jurásková, aby se nechali očkovat běžně dostupnou vakcínou proti sezonní chřipce. O tom, kdo dostane vakcínu, bude na podzim rozhodovat hlavní hygienik Michael Vít. Mluvčí Sršeň řekl, že Vít se rozhodne na základě návrhů jednadvacetičlenné epidemiologické komise.

Stát zaplatí za vakcíny 220 milionůkorun 

Vláda minulý týden rozhodla, že Česko nakoupí milion dávek vakcíny proti prasečí chřipce. Vakcíny vystačí pro půl milionu lidí, stát chce nechat očkovat především zdravotníky. Očkovací látky dodá firma GlaxoSmithKline (GSK). Vakcíny stát přijdou na 220 milionů korun.

Původním záměrem kabinetu bylo zakoupit očkovací látky pro čtvrtinu obyvatelstva za více než miliardu korun. Nakonec se domluvil milion dávek pro půl milionu občanů, protože by je prý firma nestihla dodat včas. Navíc by hrozilo riziko nežádoucích účinků pro více lidí.