Soud potvrdil 14 let za střelbu v ostravském baru

Olomouc – Olomoucký vrchní soud dnes poslal na 14 let do vězení čtyřicetiletého Muharrema Fejzullahua a potvrdil tak červnový rozsudek ostravského krajského soudu, proti kterému se obžalovaný odvolal. Muž v červenci 2001 v ostravském baru zastřelil Ukrajince a dalšího vážně zranil. Střelec zaútočil na poškozené v době, kdy bylo v baru asi 50 lidí. Odražená kulka navíc zasáhla i servírku. Fejzullahu se před policií osm let ukrýval. Hrozila mu trestní sazba 12 až 15 let nebo i výjimečný, v krajním případě doživotní trest.

Muž se před osmi lety na ostravské diskotéce Venuše popral se dvěma Ukrajinci o mladou Rusku. Porážku ale neunesl, z auta si vzal pistoli a vtrhl zpět do podniku. Na poškozené začal střílet už před vstupem do baru. Jeden z Ukrajinců na následky zranění po převozu do nemocnice zemřel. Druhý přežil jen díky včasné lékařské pomoci.

Obžalovaný před policií utekl do rodného Kosova. „Pátrání bylo ztíženo neexistencí mezinárodní smlouvy k vydávání osob z těchto míst. Osudnou se později muži stala cesta do Švédska, kde byl na základě evropského zatýkacího rozkazu zatčen,“ uvedla tisková mluvčí Policie ČR Ostrava Gabriela Holčáková. Fejzullahu utekl do Švédska i s rodinou, pracoval zde jako pekař a vychovával s manželkou tři děti.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Obžalovaný se hájil tím, že si událost nepamatuje

Soudy muže poslaly na čtrnáct let za mříže už v roce 2003. Fejzullahu ale po svém dopadení zažádal o nový proces. Hlavní líčení tak muselo proběhnout celé od začátku. „Původně byla obžaloba podána pro trestný čin vraždy, ale jedná se o speciální ustanovení. Takže z tohoto důvodu je to trestným činem obecného ohrožení,“ dodala státní zástupkyně Dana Svatošová.

Fejzullahu se u soudu hájil tím, že si událost nepamatuje. Ztratil prý paměť v důsledku rány do hlavy, kterou utržil při konfliktu. Nesouhlasil ani se závěry znaleckých posudků a poukazoval i na to, že soudy nevzaly v úvahu jeho bezúhonnost a lítost nad spáchaným činem: „Uvažoval jsem, že se sám udám, mám ale manželku a tři nezletilé děti, o které se musím starat. Prosím o mírnější trest, rodina mě potřebuje.“ Vrchní soud ale žádosti nevyhověl. „Neztotožnili jsme se s názorem obžalovaného, že byl tolik ovlivněn alkoholem a tím úderem do hlavy, že nebyl schopen racionálně uvažovat,“ dodal tiskový mluvčí Vrchního soudu Olomouc Petr Angyalossy.