Na konci prázdnin posílí ČD kapacitu vlaků

Praha - Den před začátkem školního roku, 31. srpna, posílí České dráhy (ČD) dvěma soupravami pendolino vlakové spoje na trase Praha - Ostrava - Třinec a zpět. Celkem ČD rozšíří přepravní kapacitu na ostravské větvi pendolin o zhruba 650 míst. Dráhy prodlouží vlaky především o nastávajícím víkendu a v pondělí. Více míst bude především ve vlacích Hutník, Bohemia a Comenius nebo v expresu Velehrad mezi Prahou a Starým Městem u Uherského Hradiště. Vzhledem k většímu zájmu o cestování vlaky na konci prázdnin zároveň ČD doporučují všem cestujícím včasné zajištění rezervace míst a nákup jízdenek v předprodeji.

Posilové vozy vyjedou i na trasách Plzeň-Most, Praha-Tanvald, Ostrava-Brno a Praha - Příbram - České Budějovice. V pondělí dráhy vypraví jeden pár vlaků pendolino mezi Prahou a Ostravou. Od 25. června navíc jezdí posilový letní rychlík Vihorlat z Prahy do Košic a zpět. Ten mohou cestující využít vždy od čtvrtka do neděle až do 6. září.

„Cestující, kteří se vracejí z prázdnin na začátek školního roku do Prahy, Ostravy, Karviné, Českého Těšína nebo Třince mohou použít dvě speciálně vypravená pendolina,“ informoval mluvčí ČD Petr Šťahlavský. Ve směru do Ostravy tak mohou zákazníci ČD využít spoj, který vyjede z pražského hlavního nádraží v 16:23 a do Třince dorazí ve 20:25. Na opačné trase pak dráhy rozšíří jízdní řád o pendolino, které odjíždí z Bohumína v 19:27 a do Prahy dorazí ve 21:35.

"Jednoznačně doporučuji nakupovat jízdenky na vlaky kategorie SuperCity, EuroCity, Intercity, Expres nebo rychlík přes internet," doplnil výkonný ředitel pro marketing a komunikace Aleš Ondrůj.

Na začátku prázdnin dráhy zvýšily na několik dnů kapacitu vlaků o 6000 míst. Kromě letních prázdnin jezdí delší soupravy také před Velikonocemi, Vánoci nebo na Dušičky. Nejvytíženější vlaky jezdí v období Vánoc a Silvestra.