Řešitel arbitráží Šnábl uvažuje o další rezignaci, rozhodne schůze s Janotou

Praha – Podle soudního rozhodnutí je Radek Šnábl již čtyři měsíce podmínečně odsouzen za daňový podvod. Stát měl údajně neoprávněně připravit o 5,5 milionů ve formě vrácené daně z příjmu a přidané hodnoty. Ačkoliv ředitel mezinárodněprávního odboru ministerstva financí doufá ve zrušení trestu a vlastní očištění, považoval by dlouhodobé setrvání v nynější funkci za nešťastné. Po včerejším telefonickém hovoru s ministrem Eduardem Janotou, který je na pracovní návštěvě v Gruzii, vzešlo domluvené setkání na příští úterý, kde oba muži mají probrat „všechna možná rozhodnutí“.

Z postu šéfa ministerského odboru měl přitom Šnábl nakročeno již v dubnu letošního roku. Tehdy, druhý den po soudním verdiktu o dvouleté podmínce a pokutě 300 tisíc korun, neváhal předložit rezignaci tehdejšímu šéfovi resortu financí Miroslavu Kalouskovi. Ministr však náhlý vzkaz vyvážil oceněním profesních kvalit a rezignaci Šnábla nepřijal. „Jakkoliv jsem s rozsudkem nesouhlasil, považoval jsem podle svého nejlepšího svědomí za nutné tu rezignaci podat a po pravdě řečeno, nepředpokládal jsem, že jí pan ministr nepřijme,“ popsal Šnábl v pořadu Události, komentáře. „Přestupek, kterého se dopustil, je nesrovnatelný vůči desítkám miliard, které Česku zachránil. Já jsem ho tam prostě potřeboval,“ vysvětlil Kalousek.

Šnábl považuje své pravomocné odsouzení za exces zejména kvůli rozporům s několika dalšími rozsudky, které se navzájem vylučují. V roce 1999 měl být členem podnikatelské skupiny, jež si nechala neoprávněně vrátit DPH za vývoz fiktivních hracích automatů do Arménie. „Já jsem v rámci tohoto obchodu na daních ty peníze naopak zaplatil. Je pravda, že jsem podmínku dostal za to, že jsem se choval přesně podle rozsudku jiného soudu. Ten říká, že všechna daňová přiznání, která byla daňovými subjekty podána, jsou správná,“ namítl Šnábl.

Radek Šnábl hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Radek Šnábl:

"Já jsem přesvědčen o tom, že ten rozsudek tím, že je v rozporu se čtyřmi jinými a tím, že nevznikla žádná škoda, protože jsem odsouzen za to, že jsem zaplatil daně, tak mé dovolání a ústavní stížnost jsou věci přípustné v právním řádu. Kvůli tomu jsem přesvědčen o tom, že ten rozsudek bude zrušen."

Situace se posunula „za hranu“

V současnosti je podle šéfa mezinárodněprávního odboru MF jiná politická situace, než tomu bylo při Topolánkově vládě v demisi. Šnábl je připraven svému nadřízenému na úterní schůzce vysvětlit situaci, která je „již za hranou“. „Já si za těchto okolností nemyslím, že bych chtěl pokračovat v této funkci. Nevím, jaké argumenty bude mít pan ministr Janota, z dlouhodobého hlediska je to ale situace, které je neudržitelná. Konečné řešení nechám na úterý,“ vyjádřil.

Šnábla přivedl na ministerstvo financí Jiří Rusnok, který si ho vybral jako poradce a jako poradce ho poté vzal i na ministerstvo průmyslu a obchodu. O jeho „obchodování“ s automaty prý nic netušil. Na ministerstvo financí se pak Šnábl vrátil nejprve jako poradce Vlastimila Tlustého a pak Miroslava Kalouska. Od května 2007 řídí mezinárodněprávní odbor.