Další kolo jednání o peníze pro vědu - akademici přivedli osla

Praha - Zhruba 150 akademiků přišlo podpořit šéfa Akademie věd Jiřího Drahoše, který přišel diskutovat o budoucnosti vědy ke kulatému stolu. Do Lichtenštejnského paláce ho svolal premiér a předseda Rady pro výzkum a vývoj Jan Fischer, po protestech kvůli novým pravidlům v rozdělování peněz na vědu. Svého šéfa vědci vítali pochvalnými výkřiky a potleskem, ministryni školství a místopředsedkyni rady Miroslavu Kopicovou naopak nesouhlasným pískotem. Premiér prošel obklopen ochrankou.

Jan Fischer vyšel akademikům vstříc alespoň částečně, slíbil jim totiž další jednání o systému hodnocení vědecké práce. Právě na jeho základě se mají od příštího roku rozdělovat prostředky ze státního rozpočtu. „Shoda panuje na tom, že dosavadní způsob hodnocení výsledků výzkumu není ideální a je potřeba ho změnit, byť jsme v něm dosáhli určité dílčí výsledky, se kterými můžeme být spokojeni. Ale celkově je třeba tento systém znovu zhodnotit,“ uvedl po jednání u kulatého stolu Fischer.

Premiér slíbil změny i ve složení Vládní rady pro vědu a výzkum, které by měly nastat zhruba počátkem roku 2010. Akademici totiž tvrdí, že radu ovládá průmyslová lobby. Diskutující se u kulatého stolu shodli, že rada nepracuje dobře, a proto je třeba ji přestavět. „Dovedu si představit vážnější řez, než je vyměna pár osob. Je otázkou, zdali má rada řídit vědu, nebo to má být jen koordinující orgán, kdo má v být v jeho čele. Tuto diskusi ale máme ještě před sebou,“ uvedl Fischer.

„Bude z nás národ oslů“, hlásali vědci

Protesty podle akademiků budou pokračovat až do té doby, než se vědcům vláda zaručí, že o peníze nepřijdou a že nebude ohrožen základní výzkum. Dnes měli demonstrující na hlavách připevněny oslí uši a přivedli si i živého osla. Na sobě měli černá trička s nápisem „Věda žije!“. Přinesli si rovněž transparenty, například s nápisy „Bude z nás národ oslů“ a „Stop tunelování vědy“. Kolemjdoucím rozdávali letáky s informacemi o vědní politice vlády.

Pořádající fórum vědců Věda žije nazvalo happening „Oslíčku otřes se aneb nedělejte z vědců osly“. Akademie věd se má otřást jako známý pohádkový osel a vypadnout z ní mají miliardy, které mají jít do průmyslové sféry na „pochybné výzkumy“, tvrdí protestující vědci. Nelíbí se jim také, že má akademie mezi dvacítkou diskutujících jen tří zástupce, zatímco průmysl šest a Rada pro výzkum dokonce devět. Vědci žádají její odvolání, právě kvůli plánovaným změnám ve financování.

Rozpočet Akademie věd se měl podle původního doporučení rady vlády snížit z letošních 5,88 miliardy na 4,92 miliardy. Fischer však v červenci vědcům přislíbil pro příští rok půl miliardy navíc.

Fórum Věda žije je iniciativou vědeckých pracovníků, která si stanovila cíl informovat veřejnost o krizové situaci ve vědě, vyvolat otevřenou diskusi a iniciovat systémové změny. Vědci totiž tvrdí, že k restrikcím dotací akademii, která je baštou základního výzkumu, nedochází vinou hospodářské krize, ale pod tlakem lobbistických skupin, které usilují o převedení miliard korun z veřejných zdrojů dosud plynoucích na základní výzkum do aplikovaného výzkumu v průmyslu. Tvrdí, že se za těmito snahami často skrývají soukromé zájmy.

Kvůli změnám ve financování se už dvakrát demonstrovalo

Vědci kvůli krácení dotací už v Praze dvakrát demonstrovali, nová pravidla financování, která mají vstoupit v plastnost už příští rok, podle nich utlumí základní výzkum. Cílem nového systému je zvýšit tok peněz na aplikovaný výzkum s přímým dopadem do výroby na úkor základního výzkumu, jehož baštou je v Česku akademie. Více peněz proto dostane výzkum financovaný ministerstvem průmyslu a obchodu, Grantová agentura ČR a nově zřizovaná Technologická agentura.