V Karlovarském kraji už vrací regulační poplatky všechny lékárny

Karlovy Vary - V Karlovarském kraji začínají ode dneška všechny lékárny proplácet regulační poplatky. Doposud přitom kraj vracel poplatky formou daru pouze v jediné lékárně, teď jich přibylo dalších 90. Kraj rozeslal do každé z lékáren formuláře pro pacienty už v minulém týdnu a lidé si ho můžou stáhnout i z webových stránek krajského úřadu.

Pacienti mohou formulář po vyplnění a s potvrzením o zaplacení poplatku odeslat na krajský úřad, ten jim poplatek zašle na bankovní účet. Kraj tak chce dát možnost koupit léky bez poplatku i těm pacientům, kteří nemají možnost pro ně zajít do jediné krajské lékárny v karlovarské nemocnici. Tímto způsobech chce navíc kraj předejít případným soudním sporům s lékárnami, které přicházely o zákazníky.   

Podle předsedy představenstva Grémia majitelů lékáren Marka Hampela je krok Karlovarského kraje sice nesystémový, ale alespoň první vlaštovkou, která nerozlišuje pacienty podle toho, odkud jsou. „My dlouhodobě chceme, aby se tento problém řešil systémově, novelou zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ale to bude trvat dlouho,“ připouští Hampel. Grémium prý vyzvalo všechny hejtmany, aby zavedli jednotný systém kompenzace poplatků, ale kromě Karlovarského kraje k tomu zatím žádný nepřistoupil.   

Vstup Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Podle bývalého hejtmana Josefa Pavla (ODS) jde ale o nebezpečný populismus před volbami. „V době, kdy ministerstvo financí předpovídá Karlovarskému kraji propad příjmů větší než 200 milionů korun, je to finanční hazard. Kraj má ze zákona pečovat o svůj majetek a ne rozdávat peníze na poplatky. Koalice ČSSD a KSČM dokazuje, že se ubírá směrem, který už jsme zažili, peníze rozdává a kašle na obnovu infrastruktury, přístroje do nemocnic, financování sociální péče a podobně,“ zdůrazňuje Pavel.