Ministerstvo předloží návrh na zrušení Dělnické strany 16. září

Praha - Ministerstvo vnitra se chystá předložit vládě návrh na zrušení krajně pravicové Dělnické strany 16. září. Informaci dnes oznámilo tiskové oddělení úřadu. Návrh je již hotov a dnešní verdikt Nejvyššího správního soudu (NSS), který zrušil rozhodnutí o zákazu dvou pochodů Mladých národních demokratů centrem Prahy, ho podle náměstka ministra Jiřího Komorouse nijak neovlivní.

Magistrát zakázal akce Mladých národních demokratů, které se měly konat před dvěma lety v den výročí nacistického pogromu označovaného jako křišťálová noc. Argumentoval tím, že sdružení má antisemitské postoje a je spojeno s neonacistickou scénou. Podle NSS však o tom nemělo hlavní město dostatek důkazů.

Jaké argumenty, prokazující napojení Dělnické strany na neonacisty, předloží vládě a potažmo soudu však ministerstvo z taktických důvodů tají. Komorous poznamenal, že podle něj je rozhodnutí NSS špatné, nahrává extremistům a „prohlubuje jejich pocity o správnosti jejich činění“.

Vnitro zatím pouze naznačuje

Ministerstvo vnitra zatím nechce zveřejnit ani to, jakým způsobem se nový návrh na zrušení krajně pravicové strany bude odlišovat od prvního, vypracovaného loni za úřadování Ivana Langera (ODS). Podle toho Dělnická strana porušuje zákony a je blízká extremistickým uskupením, zejména Národnímu odporu. Soud ale začátkem března návrh zamítl s tím, že neobsahoval dostatek přesvědčivých důkazů.

Ministr vnitra Martin Pecina v polovině srpna uvedl, že by druhému návrhu mohl pomoci případ dubnového žhářského útoku na romskou rodinu ve Vítkově na Opavsku. Policie v této souvislosti obvinila čtyři muže z pokusu o vraždu s rasovým motivem. Na zveřejněných policejních záběrech z domovních prohlídek jsou zachyceny mimo jiné letáky Autonomních nacionalistů. Odborníci přitom již delší dobu hovoří o personálním propojení Dělnické strany, Autonomních nacionalistů a neonacistického Národního odporu. Strana se chce proti Pecinovým slovům, které ji údajně spojují s útokem ve Vítkově, bránit žalobou.

Dělnická strana
Zdroj: ČT24