Pokud soud nerozhodne do 15. září, chce ODS volby v listopadu

Praha - Pokud Ústavní soud o volbách nerozhodne do 15. září, bude ODS prosazovat v parlamentu trvalou změnu Ústavy, která by umožnila uspořádat předčasné volby na začátku listopadu. V Ostravě to oznámil předseda strany Mirek Topolánek. Naopak ČSSD žádá striktní dodržení původního říjnového termínu voleb. Melčákova stížnost se prý objevuje jen proto, že je jasné, že by ČSSD v říjnu zvítězila.

„My jsme nerezignovali na datum 9. a 10. října, pořád připravujeme volby a vedeme kampaň k tomuto datu. A pokud se do 15. září ta situace nevyřeší z hlediska Ústavního soudu, upneme se samozřejmě k nejbližšímu možnému datu - a to je 6. a 7. listopadu,“ řekl na brífinku Topolánek.

Sněmovna podle něj bude skutečně zrušena k datu 18. října, protože rozhodnutí prezidenta o rozpuštění sněmovny nemá žádný odkladný účinek. Politici podle Topolánka nyní vytvořili situaci, aby Ústavní soud o osudu voleb rozhodl do 15. září. „Po 15. září už na jeho rozhodnutí nemůže brát nikdo zřetel a jednání Poslanecké sněmovny a Senátu povede k tomu, že bude podle mě schválena změna Ústavy, která umožní konání voleb v listopadu,“ dodal šéf ODS.

Brífink ODS k ústavní krizi (zdroj: ČT24)

Šéf ČSSD Jiří Paroubek dnes řekl, že je zatím předčasné o listopadovém termínu voleb hovořit. Není o takovém návrhu prý zatím informován a ani jej nepodporuje. Podle něj Melčák přišel se svojí stížností schválně nyní, kdy míří ČSSD k volebnímu vítězství.

Vydáno pod