Končí prázdninové omezení jízd kamionů

Praha - Kamiony se opět vrátí v páteční podvečery a sobotní dopoledne na silnice. Tento týden přestane platit prázdninový rozšířený víkendový zákaz jízd a nákladní auta nad 7,5 tuny nebudou smět jezdit pouze v neděli odpoledne. Zástupci společnosti Česmad Bohemia uvedli, že prázdninový zákaz nedokázal vyřešit míru nehodovosti. Místo toho prý zkomplikoval dopravu a znamenal kamionové obležení většiny velkých parkovišť.

Prázdninový zákaz platil v pátek mezi 17:00 a 21:00, v sobotu mezi 7:00 a 13:00 a v neděli od 13:00 do 20:00. Nedělní omezení platí po celý rok. „Opět se ukázalo, že prázdninový zákaz problémy nehodovosti na silnicích nevyřešil, jen zkomplikoval situaci dopravcům a zaplnil parkoviště i odpočívadla, kterých je nedostatek,“ uvedl mluvčí Česmadu Martin Felix.

Podle statistik společnosti Kapsch z tabulky srovnání pátků před červencovým zákazem jízd a za jeho platnosti vyplývá, že nenastal dramatický pokles vybraného mýta. „Spíš se jedná o sezonní pokles, který je možné pozorovat v průběhu celého týdne,“ uvedl mluvčí David Šimoník. Například v pátek 12. června stát na mýtném vybral 16,8 milionu korun, 10. července to byla zhruba stejná částka a 14. srpna 16,1 milionu Kč.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Návrh bývalého ministra životního prostředí Martina Bursíka rozšířit páteční zákaz na celý rok ve sněmovně neprošel. Ministerstvo dopravy by chtělo nákladní dopravu regulovat tím, že v nejvytíženějších časech zvýší cenu mýtného. „V určitém čase by se cena mýtného zvedla na úkor snížení v jiném čase, kdy není tak intenzivní provoz,“ upřesnil mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Zákon o pozemních komunikacích by měla poslanecká sněmovna projednat příští týden.