Sázkaři si mohou letos vsadit nejen na vítěze voleb, ale i na jejich termín

Praha - Možnost vydělat na výsledcích voleb do Poslanecké sněmovny začaly jako tradičně nabízet české sázkové kanceláře. Sázet se dá nejen na vítěze, ale i na úspěch v boji o místo v horní parlamentní komoře. Nově se dá letos vsadit i na samotný termín volebního klání.

Sázkové kanceláře na vítězství mírně favorizují ČSSD, ODS je však v těsném závěsu. V úspěch ostatních stran bookmakeři nevěří. „Čerpají z průzkumů veřejného mínění, to za prvé - a potom z nějakého osobního hodnocení politické situace,“ vysvětluje postup hlavní bookmaker společnosti Fortuna Michal Hanák.

Na případném vítězství jedné ze dvou největších stran tak sázkař moc nevydělá, úspěch jiných by z něj udělal boháče. Podle Hanáka si na vítězství komunistů, kteří mají kurz 150:1, někdo vsadil 100 000 korun.

Reportáž Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

Zeleným bookmakeři nevěří

I letos je možné sázet nejen na vítěze, ale i na postup, v tomto případě překonání pětiprocentní hranice a vstup do Poslanecké sněmovny. Zatímco TOP 09 a KDU-ČSL bookmakeři věří a vypisují na ně jen nízký kurz kolem 1,3, úspěch zelených s kurzem 6:1 by podle nich byl spíš překvapením.

Sázející Čechy ale politika nezajímá tolik jako třeba fotbal. „Je to obvykle tak asi jedno procento ze všech sázek,“ uvádí. Podle politologů sází lidé na politiku jen pro zábavu a to, jaký má strana kurz, jejich volební preference neovlivňuje. Mimořádně letos sázkové kanceláře reagovaly i na nejistotu kolem termínu voleb. Nejnižší kurz vypsali bookmakeři na listopad.