Při zatýkání výrobců drog na Frýdecko-Místecku padly tři výstřely

Frýdek-Místek – Policisté na Frýdecko-Místecku odhalili koncem minulého týdne profesionálně vybavenou varnu pervitinu. Při zákroku kriminalistům asistovali členové zásahové jednotky. Dveře chaty, kterou narkomané odmítli otevřít, prostřelili třemi výstřely z brokovnice. Podle mluvčího frýdecko-místecké policie Ivana Žurovce poté v chatce v Dolním Sklenově zatkli dva muže přímo při výrobě asi 100 gramů pervitinu, ze kterých se dá vyrobit asi 300 dávek drogy v ceně 100 tisíc korun.

„Muži ve věku 41 a 24 let pervitin nejen sami užívali, ale také jej dál prodávali dalším narkomanům,“ řekl mluvčí. Dodal, že zakázanou látku dvojice vařila z léku Sodafed, který nakupovali v Polsku. Oba muži skončili v policejních celách a vyslechli si obvinění z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Ve vězení mohou strávit až deset let. Vyrobený pervitin šel převážně do Ostravy, Kopřivnice a okresu Nový Jičín.

Od 1. května platí v Česku omezení prodeje léků s pseudoefedrinem. Podle policistů je opatření účinné. V květnu se v českých lékárnách prodalo téměř 59 tisíc balení, což bylo nejméně od roku 2000. V lednu to bylo přes 465 tisíc. Zvyšuje se ale počet lidí, kteří nakupují léky s pseudoefedrinem v Polsku, Německu a na Slovensku. Léků, ze kterých lze vyrobit pervitin, se zde prodává na 31 druhů.  

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)