Největší vojenské cvičení je u konce

Boletice – V Boleticích po třech dnech skončilo armádní velitelsko-štábní cvičení pod názvem Boleslavská hradba 2009. Jedná se o největší cvičení v novodobé historii armády. Cvičili zde vojenští profesionálové se záložáky a složky integrovaného záchranného systému. Nácviku se zúčastnili také zástupci Státní veterinární správy nebo hasiči. Vedení armády však postrádá hlavně profesionální vojáky. Chybí až padesát procent mužů v záloze.

Během cvičebního maratonu byla vyzkoušena například operace, kde se na jedné straně skupina teroristů snaží zmocnit klíčové budovy pro obranu státu, na straně druhé hlídá vojenská hlídka. Krátce po vypuknutí pozemních bojů žádá velitel jednotky o vzdušnou pomoc. Jeden z teroristů se ještě snažil zapálit sklad pohonných hmot. V zápětí se jednotky dočkají příjezdu hasičských jednotek. „Cíle, které jsem stanovil pro cvičící jednotky, byly naplněny,“ pochvaluje si Jaroslav Kocián, velitel Sil podpory a aktivních záloh.

Poprvé se cvičení účastnili i zástupci Státní veterinární správy. Nacvičovali společně s armádou postup proti plošné nákaze slintavkou. „Onemocnění se může přenést i na člověka,“ jak uvedl František Kouba, ředitel Státní veterinární správy České Budějovice.

Reportáž Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)

Celkem se třídenního cvičení účastnilo 400 lidí, což je vůbec největší cvičení v novodobé historii Armády České republiky. Přesto ale vedení armády upozorňuje na nedostatek mužů v záloze. „Já tu příčinu vidím v tom, že je zde spousta nedojasněných legislativních věcí,“ shrnuje Vlastimil Picek, náčelník generálního štábu AČR.

Vydáno pod