Kraje chtějí zintenzivnit spolupráci s armádou při mimořádných situacích

Olomouc - Asociace krajů ČR by chtěla zintenzivnit spolupráci s armádou při řešení mimořádných situací. Podle hejtmanů se osvědčila při nedávných letních záplavách, existují ale možnosti, jak pomoc vojáků využívat intenzivněji. Na dnešním zasedání Asociace krajů ČR to uvedl olomoucký hejtman Martin Tesařík, ministr obrany Martin Barták a náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

Podle Tesaříka, který poděkoval za pomoc vojska při letních záplavách ve všech postižených krajích, je spolupráce s armádou výborná: „Ale je také potřeba naučit se dobře ji využívat.“ Dnešní jednání, jehož tématem bylo především krizové řízení, by podle něj mělo hejtmanům hlavně nabídnout informace, jakým způsobem mohou armádní prostředky využít.

Dobrou spolupráci se samosprávami kvitoval i ministr obrany Martin Barták, podle kterého se během povodní prokázalo, že armáda může být efektivní nejen při zahraničních misích: „Opravdu dokáže excelentním způsobem a velmi rychle zasahovat na území České republiky, pomáhat jejím občanům.“ Doplnil, že armáda by podle něj neměla zůstávat koncentrována na velkých základnách, ale naopak se více otevřít spolupráci s kraji či obcemi.

Jednou z možností je například pomoc vojenských vrtulníků z přerovské základny letecké pátrací a záchranné služby SAR. „Ty nás hodně zajímají, protože na rozdíl od civilního provozu má armáda skutečně špičkovou techniku,“ uvedl Tesařík. Podle Picka je možné nabídnout i možnosti chemického vojska, například při dekontaminaci osob či techniky.

Dvoudenní zasedání Asociace krajů ČR se v pátek přesune do Moravskoslezského kraje. Hejtmani na něm podepíšou dvě memoranda. Jedno o spolupráci s Radou seniorů České republiky a druhé, které vymezuje vzájemné vztahy s Asociací nestátních neziskových organizací. Jednat budou i o zdravotnictví, dopravě nebo regionálním rozvoji.