Šampióni ze škol budou hledat řešení pro Afriku

Praha – Tisíce českých školáků a studentů se letos zúčastní unikátního projektu Šampióni pro Afriku, při kterém se dozví o životě dětí v Jihoafrické republice. Jenom v jejím hlavním městě žije přes dva tisíce dětí na ulici a polovina obyvatel země živoří. JAR poutá pozornost tím, že se v ní bude příští rok konat mistrovství světa ve fotbale.

V JAR žije spousta lidí na ulici a mezi nimi je také mnoho dětí, které z domovů utekly nebo byly vyhozeny. Nemají jídlo, oblečení ani budoucnost. S pomocí zahraničních projektů se jim postupně daří pomáhat. Nově budou tyto děti hlavními hrdiny projektu, který už od začátku příštího roku začne v tisícovce českých základních a středních škol. „Naše děti se dozví něco o dětech v rozvojových zemích, jak tam žijí, jak tráví volný čas, a to pro ně může být zajímavé i poučné,“ věří učitelka Zuzana Bukovská.

Hlavní pomůckou projektu je počítačová hra, která přivede hlavního hrdinu, českého studenta na výměnném pobytu v Jihoafrické republice, na ulici. Poté, co je okraden, musí se rozhodnout, co dál. „Děti se během té hry budou samy rozhodovat, jestli chtějí dál zkoušet žít tak, jak žijí tady – jestli je to v Kapském Městě někam dostane, jestli přežijí anebo jestli se musejí uskromnit,“ věří manažerka projektu Šampióni pro Afriku Veronika Polívková.

Ve skupinách budou děti o svém rozhodnutí debatovat a už začátkem příštího roku svoje nejlepší nápady budou moci použít v soutěži Šampióni ulice. Zvítězí ti, kteří navrhnou nejlepší způsob, jak řešit problémy svých afrických vrstevníků.

Vydáno pod