Místenky na papeže se prodávají na černém trhu

Brno/Vranov (Brněnsko) - Brněnské biskupství zaznamenalo první případ prodeje místenek na papežskou mši na černém trhu. V poutním místě ve Vranově u Brna je údajně nabízela neznámá žena. Místenky jsou přitom zdarma a podle biskupství je jich stále dostatek. Mluvčí biskupství Martina Jandlová proto vyzývá věřící, aby na případné nabídky nereagovali a místenky raději získali běžným a bezplatným způsobem. Pokud se budou podobné případy množit, oznámí pořadatelé celou věc policii. Papež Benedikt XVI. přijede do Brna 27. září. Na letištní ploše v Brně-Tuřanech odslouží mši. Pořadatelé očekávají, že přijde asi 100 tisíc lidí z Česka i ciziny.

„Přesto, že od začátku říkáme, že místenky jsou zdarma, že slouží především pro lepší orientaci poutníků na ploše a že je jich dostatečné množství, máme první signály, že se místenky pokoutně nabízejí k prodeji,“ řekla Jandlová.

Areál pro papežskou mši je rozdělen do několika sektorů. Místenky určují, do kterého sektoru věřící půjde. Kdo si zajistil místenku hned na začátku, bude nejblíže pódiu: „Ale i místa ve vzdálenějších sektorech budou mít díky velkoplošným obrazovkám dobře zpřístupněné dění na pódiu.“ Do areálu se dostanou i lidé, kteří přijdou na poslední chvíli a bez přihlášení předem.

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)

V Brně zatím vrcholí poslední přípravy. Dnes město představilo dary, které primátor Roman Onderka Svatému Otci předá - pozlacenou patenu a kalich. „Myslím, že každý kdo kalich vidí, tak se mu musí zalíbit. Já doufám, že se zalíbí i Svatému otci,“ dodal Onderka. Město za dary zaplatilo 160 tisíc korun. Návštěva papeže ale bude Brno stát téměř 10 milionů. Největší částka jde na fungování policie a dopravního podniku.

Dary pro papeže
Zdroj: ČT24
Vydáno pod