Ve Frankfurtu začíná autosalon, představí se 82 novinek

Frankfurt nad Mohanem - Celkem 82 světových premiér se představí na 63. mezinárodním autosalonu v německém Frankfurtu nad Mohanem, který se ode dneška otevírá pro novináře. Ve čtvrtek se brány autosalonu otevřou pro veřejnost. Jednou z novinek bude i druhá generace Škody Superb v provedení kombi. Vůz je pokračováním modelové řady Superb a navazuje na limuzínu. Očekávanou novinkou je také nový Opel Astra, mezi menšími vozy se představí nový Citroen C3, Fiat Grande Punto nebo Kia Venga. Mezi velkoprostorovými vozy se utkají Ford C-Max a Peugeot 5008. Podle prezidenta německé asociace automobilového průmyslu Matthiase Wissmanna bude akce zaměřena na snižování zátěže na životní prostředí a zároveň na naznačení cest, jak ven z ekonomické krize.

Největší podzimní autosalon nabídne expozice 753 vystavovatelů, včetně 62 automobilek ze 30 zemí. Organizátoři čekají kolem 750 000 návštěvníků, což je o 150 000 méně než na minulém ročníku.

Vedle Superbu bude Škoda Auto u svého stánku lákat na letos na jaře představený model Yeti a návštěvníci se zřejmě dočkají i Octavie na LPG. Podle šéfredaktora Auto7 Jana Blažka bude poměrně zajímavou novinkou i Kia Venga, která se bude vyrábět v Nošovicích. Další v Česku vyrábějící automobilka, Hyundai, mimo jiné uvede nástupce úspěšného sportovně užitkového vozu Tucson pod označením ix35, který bude vyrábět závod sesterské automobilky Kia ve slovenské Žilině. Koncept vozu byl k vidění již na jaře v Ženevě. Na výstavě se představí i třídveřová varianta vozu Volkswagen Polo páté generace. Další novinkou bude VW Golf R. Mazda ukáže studii s názvem MX-5 Superlight.

Hybridním vozům se budou věnovat expozice hned několika automobilek. Vedle tradičních, jako je Toyota nebo Honda, představí hybridní vozy i BMW, Mercedes nebo Peugeot, který bude prezentovat koncept kombinace dieselového a elektrického agregátu. Velký zájem organizátoři čekají o znovuzrozenou východoněmeckou legendu Trabant, která má být vybavena elektromotorem místo neekologického dvoutaktu. „Od znovuzrození Trabantu nemůžeme očekávat nějaké zaplavení silnic vozy se značkou Trabant, bude to spíše takový exkluzivní automobil,“ řekl Blažek.

Nový Trabant disponuje elektromotorem o výkonu 47 kilowattů, který mu umožňuje dosáhnout rychlosti až 130 km/h. Baterie vozu jsou nabíjeny buď prostřednictvím solárního panelu na střeše, nebo z elektrické sítě. Ze zásuvky na 220 voltů trvá nabití asi osm hodin a vůz na jedno nabití ujede až 160 kilometrů. Pokud autoři konceptu naleznou silného partnera, mohou se řidiči prvních Trabantů dočkat v roce 2012.

Trabant ovšem není jediný elektromobil ve Frankfurtu. K vidění je třeba třísetgramový Peugeot BB1 nebo miniaturní Volkswagen E-Up!, který by se měl vyrábět od roku 2013. Na elektrické zásuvky se zájmem hledí ale i Audi, které přišlo se studií elektromobilu na základě sportovního modelu R8. Vůz nazvaný E-tron má elektromotor o výkonu 230 kW pro každé kolo. Baterie lze nabít z běžné sítě a vydrží šest až osm hodin.

Na své si přijdou i milovníci sportovních a luxusních vozů. Ferrari představí nástupce modelu F430 pod označením 458 Italia, Aston Martin zase model Rapide, který by měl konkurovat Porsche Panamera. Porsche přijde s novou sportovní verzí modelu 911 a Rolls-Royce s menším modelem Ghost. Audi odhalí nové pětidveřové kupé A5 Sportback a BMW model 5 Gran Tourismo.

Autosalon bude pro veřejnost otevřený od čtvrtka 17. září do neděle 27. září. Vstupné vyjde na 13 eur (asi 330 Kč), o víkendech pak na 15 eur (zhruba 380 Kč).

Vydáno pod