V Brně jsou dvě nejdelší tramvaje v republice

Brno - Brno má ode dneška dvě nejdelší tramvaje v České republice. Každá souprava měří 46,3 metru a sveze až 450 pasažérů. Do ulic vyjedou v pondělí. V provozu budou vždy v pracovní dny, uvedla mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Pohanová. Vozidla mají označení Vario LF2R.E. Každé z nich vzniklo spojením, tedy takzvaným spřažením dvou souprav.

K vytvoření nejdelších tramvají v republice byly využity již používané tramvaje. Každou z nich musel nechat dopravní podnik technicky upravit.

Nejdelší tramvaje budou jezdit na lince číslo 1, která je nejrušnější ve městě. Spojuje čtvrť Královo Pole s Bystrcí, projíždí kolem hlavního železničního nádraží a využívají ji také návštěvníci brněnského výstaviště. Soupravy jsou tak dlouhé, že se kvůli nim musely stavebně upravit čtyři tramvajové zastávky.

Zařazením velkokapacitních tramvají na linku 1 řeší brněnský dopravní podnik současné potíže s přeplněnými tramvajemi na této trase. Vozidla na ní jezdí v časově tak těsných intervalech, že začlenit do provozu ještě další spoje již nebylo možné.