ODS se sešla s Janotou, některé škrty prý vypustil

Praha - Představitelé ODS se sešli s ministrem financí Eduardem Janotou, který jim představil detaily svých úsporných opatření pro příští státní rozpočet. Proti původním informacím není v balíčku úspor omezení stavebního spoření, naopak obsahuje návrh na zvýšení obou sazeb daně z přidané hodnoty o procentní bod a návrh na zvýšení daně z nemovitostí. Zvýšení DPH by mělo být jen pro příští rok.

Podle mluvčího ministerstva financí se Janota snaží, aby balíček měl šanci projít sněmovnou.

Jednání se účastnil poslanec Michal Doktor, předseda ODS Mirek Topolánek, ekonomický expert strany Martin Kocourek, náměstek ministra financí Ivan Fuksa, ministr dopravy Gustáv Slamečka a místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Pavel Suchánek. Schůzka měla sloužit k nalezení pozice přijatelné i pro ODS. Janotův návrh podle Doktora obsahuje také zvýšení daně z nemovitostí, která je ale výlučným příjmem obcí. Daň z převodu nemovitostí by se naopak měnit neměla, Janotovy návrhy neobsahují prý ani zavedení další sazby daně z příjmů zaměstnanců a živnostníků.

ODS podle Doktora pracuje s variantou posunutí stropů odvodů na sociální a zdravotní pojištění. Místo toho uvažuje, že by se od úrovně původního stropu snižovala sleva poplatníka na dani z příjmu. Výsledkem dohody podle Doktora by mohl být rozpočet se schodkem 165 miliard korun. Občanští demokraté jsou podle něj ochotni ustoupit od slev na pojistném, které navrhla Topolánkova vláda a které už platí. Na oplátku navrhují, aby sociální demokraté ustoupili od šrotovného a dalších opatření v zákoně o podpoře hospodářského růstu, který ČSSD prosadila.

Kocourek by měl zastoupit ODS při pátečním jednání na ministerstvu financí. Toho by se měli zúčastnit zástupci všech parlamentních politických stran. V pondělí by pak mohla vláda definitivně o návrhu škrtů rozhodnout.