Pražský DP otevřel depo metra veřejnosti

Praha – Den otevřených dveří připravil v rámci Evropského týdne mobility pražský dopravní podnik. Lidé se tak mohou podívat do zličínského depa podzemní dráhy, autobusových garáží v Řepích a zdarma je dnes vstup také do střešovického muzea MHD. Prostory vyhrazené obvykle pouze zaměstnancům dopravního podniku jsou otevřeny od 10 do 16 hodin. Aby se zájemci snadno dostali na všechna tři místa, jezdí v pětiminutovém intervalu mimořádná autobusová linka DOD v trase Zličín – Depo Zličín – Slánská – Garáž Řepy – Vypich – Vozovna Střešovice – Dejvická.

Ve zličínském depu metra jsou k vidění všechny čtyři typy metra, které v Praze jezdily – původní ruské Ečs a 81-71, modernizované 81-71M i docela nové M1 od Siemensu. Návštěvníci dne otevřených dveří mohou nahlédnout i do kabin strojvedoucích. Vystaveny jsou také pracovní vozy metra a v každou celou hodinu proběhne ukázka nakolejování vozu metra.

Garáž Řepy vystavila pro návštěvníky většinu typů autobusů, kterými se dnes mohou svézt v pražských ulicích. K vidění jsou také pracovní vozidla, výpravna nebo prezentace systému AUDIS, jehož prostřednictvím dispečink sleduje jednotlivá vozidla.

Ve všech třech místech, kde probíhá den otevřených dveří, jsou připraveny také hry pro děti, na dospělé zájemce o městskou hromadnou dopravu zase čeká množství informací.