Na Vysočině se objeví obecní radary

Pelhřimov – Města a obce Vysočiny chtějí svůj kraj zaplavit radary. Starostové již chystají peníze a doufají, že se jim s pomocí represe podaří zklidnit dopravu a zvýšit bezpečnost ve svých obcích. Jen na Pelhřimovsku se do měsíce radary objeví hned v osmi obcích, dalších deset na ně zatím shání peníze.

V Rynárci u Pelhřimova je problém přejít po přechodu – skupině dětí zastavilo až osmé projíždějící vozidlo. Podle místních řidiči obcí navíc často projíždějí velmi rychle. S rychlými auty nezastavujícími u přechodů mají problém i v nedaleké Olešné. Podle starosty překračuje maximální povolenou rychlost každý druhý řidič.

Policie jejich prohřešky nezvládá zaznamenávat. „Do okrajových obcí se příliš často nedostaneme, protože pro nás jsou rizikovější silnice I. tříd,“ uvedla mluvčí pelhřimovské policie Hana Janková. Chybějící policisty se například v Červené Řečici pokusili nahradit dřevěnou figurínou, ale na řidiče to neúčinkovalo. Teď plánují radar, podobně jako sedm dalších obcí.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Starosta Rynárce Pavel Kopecký vyčíslil náklady na zprovoznění radaru na 55 až 60 tisíc korun. Podle starosty Olešné Josefa Bláhy se ale obcím tato investice vyplatí. „Bude měřit rychlost a bude možné z něj vytáhnout data, která budou potřeba,“ uvedl starosta.

V dalších měsících by se mohly obecní radary objevit i na dalších místech Vysočiny. V současnosti o něm uvažuje dalších deset obcí, které ale zatím nemají dostatek peněz.

Vydáno pod