Na dráze končí Léto 2009 a začíná Podzim 2009

Praha – Ačkoli končí platnost slevové akce Českých drah nazvané Léto 2009, cestující budou cestovat za prázdninové ceny i nadále. Na Léto od 22. září navazuje Podzim 2009, který ponechá letní novinky takřka beze změny. Nejvýraznější změnou bude návrat původních cen běžných jízdenek k původním cenám – všechny tak zase budou o dvě koruny dražší. Akce Podzim 2009 zůstane v platnosti až do 12. prosince, kdy skončí platnost letošního jízdního řádu a dráhy tak dostanou možnost provést výraznější změnu tarifu.

Podzim 2009 s výjimkou kosmetického snížení cen jednotlivých jízdenek zachovává tři novinky, které vešly v platnost v červnu.

Levnější varianta původně víkendové jízdenky SONE+ platí i nadále po celý týden. S touto celostátní síťovou jízdenkou je ale možné cestovat pouze v osobních a spěšných vlacích; dražší varianta, s níž je možné jezdit i v rychlících a vlacích vyšší kvality, stále platí pouze o víkendu.

Regionální síťové jízdenky RegioNet se prodávají za 99 korun (původně stály 150 korun). Tyto jízdenky platí ve všech osobních a spěšných vlacích na území vybraného kraje.

Až do prosince je také možné cestovat pendolinem mezi Brnem či Břeclaví a Prahou bez příplatku za povinnou místenku – ta je zadarmo. Tato sleva platí ve vlacích SC 14–19 a nelze ji využít mezi Prahou a Pardubicemi.

Podzim 2009 stejně jako Léto 2009 myslí i na cestující ostravskými pendoliny. Do nich si oproti první polovině letošního roku mohou majitelé drážních In-karet vždy kupovat zlevněné místenky, dříve to ve vybraných spojích nebylo možné.

K akci Podzim 2009 se opět připojily také OKD Doprava, které provozují osobní dopravu na trati z Milotic nad Opavou do Vrbna pod Pradědem.