Učitelé mohou podle odborů dostat o 2 000 korun nižší plat

Praha – Předseda školských odborů František Dobšík dnes uvedl, že státním učitelům by mohl v příštím roce klesnout plat až o 2 000 korun. Vláda dnes totiž schválila balíček změn v rozpočtu, podle kterého by měl všem státním zaměstnancům klesnout na jeden rok plat o čtyři procenta. Ministerstvo školství bude navíc v příštím roce hospodařit s částkou o 1,2 miliardy nižší než letos. Snížení platů prý může ohrozit kvalitu výuky, navíc současná vláda označila vzdělání za jednu ze svých priorit. Úsporný balíček musí ještě schválit obě komory parlamentu a prezident.

„Určitě to nebudou čtyři procenta, bude to daleko víc,“ domnívá si Dobšík. Nepedagogičtí pracovníci, tedy třeba kuchaři nebo školníci, totiž nepobírají téměř žádnou motivační složku platu. Pokud by se čtyřprocentní snížení týkalo právě pohyblivé části platu, muselo by se o to víc ubrat učitelům.

Nepedagogičtí pracovníci přitom tvoří asi třetinu všech zaměstnanců ve školství. „V tuto chvíli však není rozhodnuto, zda vláda přikročí k časově omezené změně tarifů, nebo dojde k úsporám v prostředcích na motivační složky platů,“ upozornila mluvčí ministerstva školství Kateřina Böhmová.

Změna platů se podle Dobšíka bude těžko navracet

Průměrný plat učitele v regionálním školství je 23 968 korun. Při snížení o čtyři procenta by jejich měsíční výplata klesla asi na 23 000. Podle Dobšíka znamená 1,2 miliardy, o které se sníží rozpočet ministerstva, pokles na platech o dalších zhruba tisíc korun. „A jestli slibuje někdo, že to bude na rok a že v roce 2011 se uvidí, nechci být falešným prorokem, ale to už nikdo nevrátí,“ obává se šéf školských odborářů.