Návštěva papeže se blíží - v Brně vztyčili obří kříž a kotvu

Brno – V Brně finišují s přípravami na návštěvu papeže Benedikta XVI. Papež přiletí do Česka v sobotu, kdy ho čekají spíše uvítací ceremonie; v neděli v deset hodin pak na letišti v Brně-Tuřanech odslouží mši. Dělníci tam dnes vztyčili kotvu a kříž, symboly křesťanství a papežské návštěvy.

Areál už je téměř hotový, od minulého týdne tam stojí mohutné pódium zakryté bělostným baldachýnem. Plocha před pódiem je rozčleněna na dvacet pět sektorů, každý z nich by měl pojmout šest tisíc lidí a v každém sektoru budou k dispozici informační stany s kněžími. Očekává se, že na mši dorazí víc jak sto tisíc lidí. „Od zítřejšího rána se začne navážet veškerá aparatura, to znamená osvětlení, ozvučení apod.,“ řekl zástupce brněnského letiště Karel Vetchý.

Jeřáby tam dnes odpoledne vztyčily dvanáctimetrový kříž a jedenáctimetrovou kotvu. Kříž stojí na pódiu vedle hlavního oltáře, kotva, symbol naděje, je nedaleko hlavního pódia. Právě naděje je hlavním tématem papežovy mše v Brně. Kříž, vyrobený z nerezu a oplástěný bronzem, by měl v Brně zůstat natrvalo poblíž katedrály Petra a Pavla. Na pódiu bude umístěna i vzácná středověká socha Panny Marie Tuřanské.

Reportáž Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

Organizátorům zbývá už jen dostavit stan pro papeže, kde stráví čtvrthodinu před mší v modlitbách a také nějaký čas po skončení mše, aby si odpočinul. V pátek ho vybaví ještě speciálně navrženým nábytkem. Celou scénu ještě pokreje koberec.

Papež stráví v Česku celkem tři dny, zavítá do Prahy, Brna a Staré Boleslavi, kde v pondělí na svátek svatého Václava také odslouží mši. Na tamní Proboštské louce začali dělníci s přípravami na návštěvu hlavy katolické církve v úterý. Pódium by mělo být o rozměrech 26 x 14 x 11 metrů a hotové by mělo být už o víkendu. Boleslav očekává více než padesát tisíc návštěvníků.   

O papeže se budou starat vojáci, elitní policisté i osobní  strážci; jeho pobyt v Česku si vyžádá rozsáhlá dopravní a bezpečnostní opatření.

Dary pro papeže

Pro papeže je připraveno mnoho darů. Například lidovci pro něj mají kámen z trosek kláštera na Mariánské v Krušných horách u Jáchymova – jako symbol tam spáchaných komunistických zločinů. Brněnská radnice věnuje papeži bronzový kalich a nádobu na hostie, zatímco Jihomoravský kraj chystá plastiku svatého Václava. Benedikt se může těšit i na unikátní růženec ze zlata a granátů. Dárky dostane i od běžných věřících, například knihy, deštník nebo ponožky v liturgických barvách.

Lidovci darují papeži kámen pocházející z trosek kláštera u Jáchymova - jako připomínku obětí komunistického režimu
Zdroj: ČT24