Pneumologové chtějí očkování desetiletých proti TBC

Praha – Spor o očkování dětí po desátém roce věku proti tuberkulóze (TBC) mezi státními hygienickými institucemi a plicními lékaři stále neutichá. Očkování totiž přestalo být hrazené pojišťovnami, což doktoři kritizují a varují před případným rozšířením choroby. Kritici postoje lékařů je podezírají, že hlavním důvodem jejich stanoviska jsou peníze. „Statistiky ze zahraničních zemí, kde už očkování bylo rozvolněno, ukazují, že u dětí v této věkové kategorii je výskyt TBC několikanásobně vyšší,“ uvedla pro ČT členka výboru pneumologické společnosti Pavla Nykodýmová.

Hlavní hygienik ČR Michael Vít ale se zásadním nárůstem onemocnění dětí nepočítá. „Samozřejmě nemůžeme vyloučit, že by i dítě onemocnělo tuberkulózou, ale že by tady došlo k nějakému významnému šíření v dětských skupinách, to opravdu ne,“ řekl ČT Michael Vít.

Oproti pneumologům, tedy plicním lékařům, praktičtí dětští lékaři rodiče od přeočkování po desátém roce jejich dětí odrazují. Upozorňují, že za zrušením přeočkování stály především nízká účinnost a vedlejší účinky. Navíc prý nabourává očkovací kalendář. Povinné očkování dětí proti TBC hned po narození tedy trvá. Po desátých narozeninách dítěte už ale záleží pouze na rodičích, zda svým potomkům vakcínu zaplatí.